VM-drömmen lever – men nu krävs nya stordåd

Lauri Markkanen med sina 28 poäng var en stor hjälte då Finland tog sig vidare till VM-kvalets andra fas. Bild: Vesa Moilanen

Finlands basketherrars dröm om en VM-plats lever än. I nästa kvalfas slår Finland ur underläge och segrar över jättar som Frankrike och Ryssland krävs om man vill gå hela vägen till Kina.

Finland-Island 91–77 (44–41)

Finlands basketherrar höll under pressen, slog ettriga Island och fortsätter sin jakt på en plats i VM i Kina nästa år. Segerreceptet var bekant: lyckat distansskytte, försvarsspelet och ledartrion Lauri Markkanen, Petteri Koponen och Sasu Salin.

NBA-proffset Markkanen, glödheta Salin och skadedrabbade Koponen gjorde sammanlagt 64 av Finlands 91 poäng, men det var ingalunda bara stjärntrion som bar Finland vidare. Bland annat Carl Lindbom, som bröt sig igenom i hemma-EM i fjol och sedan dess etablerat sig i landslaget, gjorde en solid insats och axlade en stor roll i startfemman som tidigt ryckte ifrån.

– Det var en tuff kamp och segern lossnade inte lätt. Vi spelade aggressivt och hårdare än motståndaren men genast vi inte var tillräckligt aggressiva så syntes det på resultattavlan då Island kom med i spelet. Men som tur var grejade vi matchen i sista quartern, säger Lindbom som i Reykjavik fick se Finlands ledning och slutligen segern tappas just under den sista tian.

– Det känns bra, att gå vidare var vårt mål. Men vi har inte nått någonting ännu. Vi har en tuff fortsättningsgrupp framför oss.

Mot Island var Lindbom lagets fjärdebästa poängplockare då han sänkte tre av sina sex trepoängare och rev åt sig sju returer.

Tuffa motståndare

I den andra kvalfasen måste Finland överträffa sig själv om man vill spela i sitt andra raka VM. Resultaten från den första fasen följer med till sexlagsgruppen där Finland möter Frankrike, Ryssland och Bosnien-Hercegovina både hemma och borta. De tre bästa kvalar in till VM i Kina 2019.

Gruppvinnarna Frankrike och Tjeckien får göra bort sig totalt om de vill tappa greppet om VM-biljetten men kampen om den sista platsen blir blodig. Finland ligger på samma poängsumma som jätten Ryssland.

Visserligen har de blåvita erfarenhet av att fälla både Frankrike och Ryssland i stortävlingssammanhang, men då har chefstränare Henrik Dettmann haft hela sin stjärntrio till sitt förfogande.

– Det finns alltid en chans. Vi har slagit de här lagen förr så varför skulle vi inte kunna göra det igen, säger Lindbom.

Edit: Lauri Markkanen kan spela under det första kvalfönstret i september om hans klubb Chicago Bulls låter honom spela. Om Sasu Salin förlänger med sitt Unicaja Malaga är även han tillgänglig för fortsatt VM-kvalspel i och med att Malaga inte medverkar i Euroleague.

Finland, Tjeckien och Bulgarien samt Frankrike, Ryssland och Bosnien-Hercegovina spelar i kvalgrupp K där Finland möter de tre sistnämnda hemma och borta.

Följande matchdatum är den 13 och 16 september, den 30 november och 3 december samt den 21 och 24 februari.

De tre bästa i gruppen (totalt tolv europeiska lag) går vidare till VM i Kina 2019.

Finland var med i VM 2014, då tack vare ett wild card.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning