VM-drömmen lever – men nu krävs nya stordåd

Lauri Markkanen med sina 28 poäng var en stor hjälte då Finland tog sig vidare till VM-kvalets andra fas. Bild: Vesa Moilanen

Finlands basketherrars dröm om en VM-plats lever än. I nästa kvalfas slår Finland ur underläge och segrar över jättar som Frankrike och Ryssland krävs om man vill gå hela vägen till Kina.

Finland-Island 91–77 (44–41)

Finlands basketherrar höll under pressen, slog ettriga Island och fortsätter sin jakt på en plats i VM i Kina nästa år. Segerreceptet var bekant: lyckat distansskytte, försvarsspelet och ledartrion Lauri Markkanen, Petteri Koponen och Sasu Salin.

NBA-proffset Markkanen, glödheta Salin och skadedrabbade Koponen gjorde sammanlagt 64 av Finlands 91 poäng, men det var ingalunda bara stjärntrion som bar Finland vidare. Bland annat Carl Lindbom, som bröt sig igenom i hemma-EM i fjol och sedan dess etablerat sig i landslaget, gjorde en solid insats och axlade en stor roll i startfemman som tidigt ryckte ifrån.

– Det var en tuff kamp och segern lossnade inte lätt. Vi spelade aggressivt och hårdare än motståndaren men genast vi inte var tillräckligt aggressiva så syntes det på resultattavlan då Island kom med i spelet. Men som tur var grejade vi matchen i sista quartern, säger Lindbom som i Reykjavik fick se Finlands ledning och slutligen segern tappas just under den sista tian.

– Det känns bra, att gå vidare var vårt mål. Men vi har inte nått någonting ännu. Vi har en tuff fortsättningsgrupp framför oss.

Mot Island var Lindbom lagets fjärdebästa poängplockare då han sänkte tre av sina sex trepoängare och rev åt sig sju returer.

Tuffa motståndare

I den andra kvalfasen måste Finland överträffa sig själv om man vill spela i sitt andra raka VM. Resultaten från den första fasen följer med till sexlagsgruppen där Finland möter Frankrike, Ryssland och Bosnien-Hercegovina både hemma och borta. De tre bästa kvalar in till VM i Kina 2019.

Gruppvinnarna Frankrike och Tjeckien får göra bort sig totalt om de vill tappa greppet om VM-biljetten men kampen om den sista platsen blir blodig. Finland ligger på samma poängsumma som jätten Ryssland.

Visserligen har de blåvita erfarenhet av att fälla både Frankrike och Ryssland i stortävlingssammanhang, men då har chefstränare Henrik Dettmann haft hela sin stjärntrio till sitt förfogande.

– Det finns alltid en chans. Vi har slagit de här lagen förr så varför skulle vi inte kunna göra det igen, säger Lindbom.

Edit: Lauri Markkanen kan spela under det första kvalfönstret i september om hans klubb Chicago Bulls låter honom spela. Om Sasu Salin förlänger med sitt Unicaja Malaga är även han tillgänglig för fortsatt VM-kvalspel i och med att Malaga inte medverkar i Euroleague.

Fakta

Den andra VM-kvalfasen

Finland, Tjeckien och Bulgarien samt Frankrike, Ryssland och Bosnien-Hercegovina spelar i kvalgrupp K där Finland möter de tre sistnämnda hemma och borta.

Följande matchdatum är den 13 och 16 september, den 30 november och 3 december samt den 21 och 24 februari.

De tre bästa i gruppen (totalt tolv europeiska lag) går vidare till VM i Kina 2019.

Finland var med i VM 2014, då tack vare ett wild card.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46