VM-drömmen långt borta för förkyld Julin: "Är arg och besviken"

Andrea Julin fick inte ut allt i Lahtis. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

En sömnlös natt följdes upp av en förkylning. I stället för en VM-resa åker Andrea Julin hem för att krya på sig. – Jag hade nog inte tävlat om det hade varit en vanlig tävling, säger hon efter kvalet i världscupssprinten.

VM-hoppet hängde på en skör tråd. Efter knappt tre minuters åkning i fristilssprinten i Lahtis gick det med all sannolikhet upp i rök för Andrea Julin.

IF Minken-åkaren hade gjort sitt efter kvalet i världscupen på hemmaplan. Hon slutade 47:e och hade drygt tre sekunder till den 30:e och sista platsen till heatkörningen.

– Jag fick inte ut det jag ville. Egentligen har jag varit osäker hela morgonen. När jag vaknade märkte jag att förkylningen har slagit tillbaka rejält, säger Julin.

– Jag vaknade flera gånger under natten. Min pojkvän försökte lugna mig och sa att det blir bättre efter frukosten. Jag försökte att leva på det hoppet, men känslan försvann inte.

Förra helgen blev Julin förkyld under FM i Imatra. Under veckan har hon klarat av att träna normalt. Nu har hon ont i halsen och det är täppt i näsan.

– Jag är besviken och arg när jag blir sjuk en dag som den här. Jag hade nog inte tävlat om det hade varit en vanlig tävling, men vi körde ju här. Man vill verkligen uppleva stämningen.

"Vill få det här ur kroppen nu"

Inför start visste Julin dessutom att en VM-biljett fortfarande var möjlig att knipa. Det hade krävts mer för att nå dit. Hon var femte bästa finländska i kvalet.

– Jag är mest besviken på att jag inte kan få ut allt i dag och eventuellt förlorar en VM-plats på grund av det.

Blev det för stor stress att ta sig tillbaka för den här tävlingen?

– Jag visste att det här var sista chansen att ta en VM-plats. Det är klart att jag ville tillbaka – speciellt hit till Lahtis. Nu ska jag åka hem och krya på mig. Jag vill få det här ur kroppen nu.

Haarala gick ut för hårt

Även Juuso Haaralas sista VM-chans försvann i Lahtis. Han slutade 35:e i herrkvalet – 86 hundradelar från avancemang. Den sista kvartsfinalplatsen knep Martti Jylhä.

– Det är alltid små marginaler i sprint, konstaterar Haarala.

IF Minken-åkaren säger att öppningen blev för tuff.

– Jag tappade för mycket i sista backen. Där fanns inte krafter för att orka trycka på. Jag hade för mycket mjölksyra i benen.

Förra helgen tog han hem kvalet i FM-sprinten. Till slut blev han sexa i finalen.

- Jag är besviken. Om man tittar på förra helgen borde jag ha kunnat vara topp 30 här. Jag fick inte riktigt till det.

Juuso Haarala tvingades bita i det sura äpplet. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Haaralas senaste minnen av Lahtis är inte speciellt positiva. För några veckor sedan spolierades sprinten i U23-VM – vinterns stora mål – när en amerikan föll framför honom i kvartsfinalen.

Efter några hektiska veckor med många tävlingar börjar kroppen vara lite sliten. Nu ska han vila och sedan sikta in sig på vårvinterns FM-lopp och världscupen.

- Jag har gått framåt. Det märker jag framför allt i distansloppen. Jag hoppas att jag får fler chanser i världscupen.

Det blev norsk seger bland både damerna och herrarna. Maiken Caspersen Falla spurtade hem segern och några minuter senare gjorde Johannes Høsflot Klæbo samma sak på herrsidan.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning