VM-dopningsskandalen utvidgas – italiensk stjärna avstängd

Alessandro Petacchi. Bild: Lehtikuva/Juan Manuel Serrano Arce/AP

VM-dopningshärvan blir allt större och internationella cykelunionen UCI har avstängt fyra idrottsutövare. Bland dem den italienska storstjärnan Alessandro Petacchi, som redan hunnit avsluta sin aktiva karriär.

– Utifrån information från polismyndigheterna i Österrike, har UCI meddelat följande individer om potentiella dopningsbrott: Borut Bozic, Kristijan Durasek, Kristijan Koren, Alessandro Petacchi, skriver UCI i ett uttalande.

Alla fyra har blivit tillfälligt avstängda. Den största stjärnan är utan tvekan Petacchi, som i ett skede var alldeles suverän i slutspurterna och bland annat vann poängtävlingen i Tour de France år 2010. Han har vunnit totalt sex etapper i Tour de France, 22 i Giro d'Italia och 20 i Vuelta a Espana. Petacchi har under sin karriär en gång åkt fast för en för stor nivå av astmamedicin, men kom undan ostraffad.

Slovenen Koren deltar för tillfället i etapploppet Giro d'Italia medan kroaten Durasek deltar i Tour of Californa, uppger Cyclingnews.com. Slovenen Bozic har också avslutat sin karriär och är sportdirektör vid proffsstallet Bahrain-Merida. Utöver de här fyra har Petacchis ex-stallkamrat Danilo Hondo medgett att han använt dopning under åren 2012-2013.

Dopningshärvan började nystas upp under skid-VM i Seefeld, då österrikisk polis slog till mot ett hotell och grep fem skidåkare, samtidigt som tysk polis gjorde en räd mot doktor Mark Schmidts klinik i Erfurt. Schmidt misstänks ha bedrivit en dopningsklinik och i hans garage fann polisen tiotals blodpåsar som tillhör idrottsutövare i olika grenar. Enligt åklagaren i München handlar det om åtminstone tjugo idrottsutövare i fem olika grenar i åtta olika länder som är misstänkta för bloddopning.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning