VM-dopningsskandalen utvidgas – italiensk stjärna avstängd

Alessandro Petacchi. Bild: Lehtikuva/Juan Manuel Serrano Arce/AP

VM-dopningshärvan blir allt större och internationella cykelunionen UCI har avstängt fyra idrottsutövare. Bland dem den italienska storstjärnan Alessandro Petacchi, som redan hunnit avsluta sin aktiva karriär.

– Utifrån information från polismyndigheterna i Österrike, har UCI meddelat följande individer om potentiella dopningsbrott: Borut Bozic, Kristijan Durasek, Kristijan Koren, Alessandro Petacchi, skriver UCI i ett uttalande.

Alla fyra har blivit tillfälligt avstängda. Den största stjärnan är utan tvekan Petacchi, som i ett skede var alldeles suverän i slutspurterna och bland annat vann poängtävlingen i Tour de France år 2010. Han har vunnit totalt sex etapper i Tour de France, 22 i Giro d'Italia och 20 i Vuelta a Espana. Petacchi har under sin karriär en gång åkt fast för en för stor nivå av astmamedicin, men kom undan ostraffad.

Slovenen Koren deltar för tillfället i etapploppet Giro d'Italia medan kroaten Durasek deltar i Tour of Californa, uppger Cyclingnews.com. Slovenen Bozic har också avslutat sin karriär och är sportdirektör vid proffsstallet Bahrain-Merida. Utöver de här fyra har Petacchis ex-stallkamrat Danilo Hondo medgett att han använt dopning under åren 2012-2013.

Dopningshärvan började nystas upp under skid-VM i Seefeld, då österrikisk polis slog till mot ett hotell och grep fem skidåkare, samtidigt som tysk polis gjorde en räd mot doktor Mark Schmidts klinik i Erfurt. Schmidt misstänks ha bedrivit en dopningsklinik och i hans garage fann polisen tiotals blodpåsar som tillhör idrottsutövare i olika grenar. Enligt åklagaren i München handlar det om åtminstone tjugo idrottsutövare i fem olika grenar i åtta olika länder som är misstänkta för bloddopning.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning