Vlhova vann första duellen mot Shiffrin

Topptrion i Levi: Mikaela Shiffrin, Petra Vlhova och Katharina Liensberger. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Mikaela Shiffrin var tillbaka med besked. Men det blev Petra Vlhova som vann säsongens första slalomduell. Slovakiskan, som vann slalomcupen i fjol, var snabbast i båda åken i Levi och vann med 18 hundradelar.

Sedan Frida Hansdotter vann i Flachau i januari 2017 har ingen annan än Petra Vlhova eller Mikaela Shiffrin vunnit i slalom i världscupen.

Att de båda 25-åringarna skulle göra upp även i premiären i Levi var därför väntat.

Efter Mikaela Shiffrins långa tävlingsuppehåll – 300 dagar – fanns dock vissa frågetecken. Amerikanskan hade inte tävlat sedan hennes pappa gick bort i februari och missade storslalompremiären på grund av en ryggskada.

Men det blev ändå en andraplats i comebacken, bara 18 hundradelar bakom den slovakiska rivalen.

– Jag vågade inte drömma om att jag skulle komma på pallen, för jag var inte säker på att det var möjligt, säger Shiffrin efteråt i en kommentar via det amerikanska förbundet.

– Jag har undrat sedan i februari om jag ens skulle komma tillbaka alls. Så att bara komma till start är det bästa jag kunde göra.

Rafflande avslutning

Efter första åket var avståndet upp till Petra Vlhova, som vann slalomcupen under Shiffrins frånvaro förra vintern, bara 15 hundradelar.

– Det är lite svårt att förklara, men jag hade väldigt kul i åket. Jag fokuserade bara på känslan och den var väldigt bra, sade Mikaela Shiffrin till SVT.

– Jag hade inga förväntningar egentligen, men det kändes väldigt bra. Det är något att bygga på.

Det andra åket – som var satt av en av Vlhovas tränare – blev oerhört jämnt. Men till slut lyckades slovakiskan dryga ut ledningen med några hundradelar till.

Österrikiskan Katharina Liensberger slutade trea, 57 hundradelar efter Vlhova.

Riikka Honkanen var bästa finländare på 43:e plats. 17-åriga Rosa Pohjalainen var nära att nå andra åket men hennes goda fart fick ett abrupt stopp då hon åkte ut vid den tredjesista porten i karriärens andra världscuptävling.

Levi står värd för säsongens andra världscupslalom på söndag.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning