Vladimir Putin och Kim Jong-Un i "mycket meningsfulla" samtal i Vladivostok

Rysslands president Vladimir Putin och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un promenerar tillsammans under mötet i Vladivostok i östra Ryssland. Bild: TT-AP/Sergei Ilnitsky

Under nästan två timmar har Rysslands president Vladimir Putin och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un samtalat på tu man hand på en ö utanför ryska Vladivostok.Efteråt tycks Kim Jong-Un vara nöjd med mötet, som varade dubbelt så länge än vad som uppgetts på förhand.

– Vi har precis haft ett väldigt meningsfullt utbyte av åsikter om frågor av gemensamt intresse, säger Kim Jong-Un.

Vladimir Putin, som dök upp till mötet en halvtimme före utsatt tid, säger att han och Kim har haft en solid och "utförlig" diskussion.

– Vi pratade så klart om situationen på den koreanska halvön och utbytte åsikter om vad vi kan göra för att uppnå goda utsikter för en förbättring av situationen, säger Putin inför dagens andra möte, där fler representanter för länderna planeras delta.

Lär bli besviken

Toppmötet i den ryska hamnstaden är Putins och Kims första möte öga mot öga. Förväntningarna inför var att de två ledarna skulle komma att prata om det säkerhetspolitiska läget och de internationella sanktionerna mot Nordkorea. Det senare menar dock experter lär sluta med besvikelse för Kims del, då Rysslands ståndpunkt är att sanktionslättnader kan bli aktuella först när Nordkorea rustat ned sitt kärnvapenprogram.

– Jag hoppas att vi kan diskutera konkreta frågor gällande fredsförhandlingar på den koreanska halvön och våra bilaterala relationer, sade Kim Jong-Un till rysk tv när han på onsdagen korsade gränsen till grannlandet med sitt olivgröna specialtåg.

En fråga som väntas avhandlas är de runt 10 000 nordkoreaner som arbetar i Ryssland, och som uppges behöva lämna landet i slutet av året på grund av sanktionerna mot Nordkorea. Pyongyang har upprepade gånger bett Moskva att ge nordkoreanska arbetare respit.

Stärkt position

Mötet beskrivs som ett steg mot att stärka banden mellan de två länderna i ett led att minska amerikanskt inflytande. Toppmötet i Hanoi mellan Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump tidigare i år slutade resultatlöst och har låst fast ländernas samtal om kärnvapennedrustning i ett dödläge.

Samtidigt sägs Ryssland vara ute efter en stärkt position på den globala diplomatiska spelplanen, i skenet av en ökad isolering från USA och andra västerländska stater.

Det är första gången ett dylikt statsbesök äger rum sedan Kim Jong-Uns pappa Kim Jong-Il träffade Rysslands dåvarande president – och nuvarande premiärminister – Dmitrij Medvedev i Sibirien 2011.

Putin och Kim på väg till mötet, där de samtalade under närmare två timmar på tu man hand. Bild: TT-AP/Alexei Nikolsky

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un anlände till Ryssland i sitt olivgröna specialtåg. Bild: TT-AP/Alexander Safronov

Mötet mellan de två ledarna kommer att följas av större samtal med fler representanter från både Ryssland och Nordkorea. Bild: TT-AP/Sergei Ilnitsky

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning