Vivica Bandler om kärleken och passionen

Teaterkvinna. Vivica Bandler uppmärksammas med anledning av sin hundraårsdag den 5 februari. Bild: TaiK, Elokuvataiteen osasto/Yle

I två tv-intervjuer från nittiotalet talar teaterkvinnan Vivica Bandler om kärleken och livet.

Levande arkiv: Vivica Bandler 100 år sänds i Yle Teema tisdag kl. 21.55, repris fredag kl. 17.00 och söndag kl. 10.00.

I söndags, på Runebergsdagen, skulle den finländska teaterkonstens grand old lady Vivica Bandler ha fyllt 100 år. HBL uppmärksammade jubileet på dagen med intervjuer med kända scenkonstnärer som jobbat med och influerats av Bandler. Detta kan med fördel kompletteras med det arkivpaket som Yle Teema plockat ihop om denna betydelsefulla teaterchef, regissör och manusförfattare. I två intervjuer på finska från nittiotalet framträder en mera privat sida av Bandler, då hon med välformulerat och knivskarpt lugn pratar om ämnen som kärlek och uppväxt.

Först ut är Mia Halmes kortfilm Erotic Vivica från 1998 där den då 81-åriga Vivica Bandler talar bejakande om kärleken, erotiken och vänskapen och de många skiftningarna däremellan. På smalfilmerna som utgör filmens bildberättelse flimrar Tove Jansson förbi, men mest specifik är Bandler när hon berättar om sitt tjugo år långa äktenskap med österrikaren Kurt Bandler. Hon säger bland annat att det aldrig i hennes liv funnits ett tillfälle då hon inte skulle ha varit förälskad, och vikten av att älska i livet – snarare än att bli älskad – är något hon återkommer till i kvällens andra programpunkt.

Om vi får se en förhållandevis generös och öppenhjärtig Bandler i Erotic Vivica är hon trots sin mjuka framtoning mera reserverad och bjuder intervjuaren Maarit Tastula visst motstånd i Yhden illan pysäkki (Kvällens hållplats) från 1993. Intervjun tar avstamp i uppväxten i den bemärkta överklassläkten von Frenckell och fokuserar på Bandlers livshållning. Hon talar också om dramatikern Bertolt Brecht som hon kände personligen. När halva programmet gått ansluter sig en annan storhet inom finsk teater, Kaisa Korhonen, till samtalet som därmed även kommer att handla om teater.

1992, året innan Tastula-intervjun, hade Bandler gett ut självbiografin Adressaten okänd, där hon i ett brev riktat till sin mamma öppet skrev om sina känslor för kvinnor. Det var andra tider ännu på nittiotalet, och ämnet är inget som berörs direkt i någotdera programmet, annat än antydningsvis i det första.

Malin Slotte TV-redaktör