Vittnen: Folk hoppade från kraschande plan i Filippinerna

Räddningsarbetare söker efter överlevare och kvarlevor sedan ett C-130 Hercules-flygplan kraschat. Bild: TT-AP

Ögonvittnen uppger att de sett soldater hoppa ut från flygplanet innan det slog i marken i Filippinerna. Det kan ha räddat deras liv.

Totalt 50 personer omkom i söndagens flygkrasch i Filippinerna, slår flygvapnet fast sedan man bekräftat att 47 av de 96 personerna ombord omkommit, och de övriga skadats.

Tre civila som befann sig på marken omkom också, och fyra skadades, när militärflygplanet missade landningsbanan, kraschade och fattade eld på ön Jolo i provinsen Sulu.

"Enligt ögonvittnen så sågs ett antal soldater hoppa ut ur flygplanet innan det träffade marken vilket gjorde att de undvek den explosion som kraschen orsakade", säger insatsstyrkan på Sulu i ett pressmeddelande, enligt CNN.

Flygplanet var av Herculestyp och togs i bruk 1988, och köptes av det amerikanska flygvapnet så sent som i januari.

– Det här är erfarna piloter och erfaren besättning. Enligt den information vi har nu höll de rätt fart, säger militärtalespersonen Edgard Arevalo till Phil Star.

Olyckan är enligt Reuters den mest omfattande militära flygolyckan på 30 år. Men för bara några veckor sedan störtade en Black Hawk-helikopter sex mil utanför Manila, där sex personer ombord omkom.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning