Vitalt men distanserat

Head 3. Not Vitals skulptur från 2014 är 177 cm hög. Bild: Okänd

Not Vital leker med dyrbara material.

Not Vital. Galerie Forsblom, Lönnrotsgatan 5. Till den 8.5.

New York Times' T Magazine beskriver Not Vital (f. 1948) som en del av den legendariska konstcirkel som uppstod i New York på 1980-talet. Basquiat, Haring, Schnabel, Vital … Det är mäktiga namn att omges av, mytomspunna kolleger. Schweizfödda Not Vital har inte uppnått stjärnstatus som de andra, men att döma av hans nygjorda verk som ställs ut på Galerie Forsblom är det kanske bara en bra sak. Vital har fått mogna, ständigt utvecklas. På konstnärens hemsida presenteras så gott som enbart verk från de senaste 15 åren, han dröjer inte kvar vid det gamla.

Utställningen på Forsblom är sval, njugg. Som så ofta i galleriet är priserna skyhöga, vilket får verken att kännas avlägsna, som föremål ur en annan värld. Vital leker med dyrbara material: marmor döljs delvis av gips, piedestaler är gjorda av silver. Det är minimalistiskt men suggestivt. Tråkigt? Kanske. Men också luftigt och meditativt.

Helen Korpak Konstkritiker

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning