Vita turkar, mycket raki

Den turkiska filmen Fjärilar som visas på Esbo Ciné är rolig, sorglig och dränkt i sprit.

Tre vuxna syskon knyter ihop fransiga familjeband och bälgar i sig raki på ett sunkigt gazino under en disharmonisk resa genom den turkiska landsbygden. Raki är det aniskryddade brännvin som dricks till meze och grillat, gazino är ett slags halvsyndig nattklubb där det sjungs arabesk, det vill säga populärmusik med orientaliska slingor. Syskonen är på väg för att hälsa på pappa i hembyn Hasanlar. Det folkligt bonniga gazinot är inte deras naturliga habitat, men "ingen fara, du är ju här med dina bröder", försäkrar den tyskifierade arbetslösa astronauten Cemal när systern Suzan uttrycker sina dubier.

Varken Cemal eller skådespelarbrodern Kenan – vars karriär torkat ihop till att göra djurröster för animationsfilmer – blir den som flippar ut, trots att det finns en påtaglig irritation mellan dem. Oväntat men inte oangenämt blir det Suzan, en yngre medelålders förskolelärare, som i omnipotent fylleilska ropar "du där, ditt fetto, stå inte där och tjafsa!" åt en främmande medgäst med självgod turkisk gubbpondus som råkar stå i närheten när nerven brister. Ett litet tumult utbryter, men det är bara en bisak i Tolga Tekins absurda, melankoliska och komiska familjeskildring Fjärilar (Kelebekler) som visas på Esbo Ciné.

När de motvilligt återförenade syskonen sedan kommer fram till Hasanlar visar det sig att pappas avsikt med att sammankalla dem varit minst sagt oklar. De sorgliga minnena av hur familjen splittrades vältrar över bröderna, medan Suzan än en gång smärtsamt påminns om hur hon nästan inte har några minnen för att hon var så liten när det sorgliga hände.

En fin scen är den där de tre sitter i den varma natten utanför pappas hus, dricker raki och tillsammans för full hals skrålar en av Nazan Öncels 90-talshitar (definitivt inte arabesk!). "Vi sticker härifrån / jag står inte ut / Vi sticker härifrån / jag kan inte glömma", lyder refrängen som sammanfattar det vi alla kan känna inför barndomens minnen och platser.

Fjärilar är en roande och sorgmodig film och som ni förstår av resumén kunde den med sin universella familjetematik utspela sig nästan var som helst i världen. Utom, tror ni måhända om ni är inlästa på nyheter från Turkiet, just där den då utspelar sig, nämligen på den turkiska landsbygden.

Fast så enkelt är det förstås inte. Den turkiska konstfilmen – Fjärilar kan med god vilja räknas dit – är som genre starkt präglad av en för-islamistisk västerländskt lutande "modernitet" i fråga om värderingar, estetik eller båda. Och byn Hasanlar där Fjärilar utspelar sig ligger i provinsen Mugla i sydvästra Turkiet, där nästan 70 procent röstade mot president Erdoğans ökade maktbefogenheter i folkomröstningen 2017. Filmens tre syskon är entydigt det som också många turkar åtminstone för några år sedan kallade "vita turkar" – en luddig men behändig beteckning för livsstilsmässigt Europaorienterade, rakidrickande, icke-huvudduksbeklädda muslimer som i kemalistisk anda vill hålla stat och religion isär. När uttrycket dök upp på 90-talet kontrade Erdoğan strax med att stolt kalla sina anhängare och sig själv för "svarta turkar".

De vita turkarna har inte försvunnit från Erdoğans nya Turkiet, de bara drivs in i allt trängre nischer av lokala subkulturer i ett land där islamistiska värderingar vinner terräng. Också i Istanbul finns allt flera kvarter där det inte skulle komma på fråga att en kvinna sitter och dricker alkohol, ens moltyst och i sällskap av sina storebröder, eller springer omkring iklädd ärmlöst linne som Suzan gör. Men i den smala kvalitetsfilmen, i de stora städernas sekulära zoner och i en del byar bland de Erdoğankritiska, går det fortfarande bra.

Fjärilar visas på Esbo Ciné 5.5, 12.5 och 13.5. Manus Tolga Karacelik. I rollerna Tolga Tekin (Cemal), Tugce Altug (Suzan) och Bartu Küçükçaglayan (Kemal).

Pia Ingström Litteraturredaktör

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03