Vita medelklassen bakom Trumps seger

En Trumpsupporter utanför Trump Tower i New York. Bild: ALBA VIGARAY

Bara åtta procent av USA:s svarta befolkning röstade på Donald Trump. Och landets unga hade hellre sett Hillary Clinton som nästa president, visar CNN:s vallokalsundersökning.

Statistiken är knappast förvånande för den som följt upptakten till valet, men ger ändå en tydlig bild av hur de två kandidaterna lyckats appellera till USA:s spretiga väljargrupper.

Siffrorna visar att Donald Trump tog 53 procent av männens röster, samtidigt som 54 procent av kvinnorna röstade på Hillary Clinton. Trump var också den äldre generationens val: I alla åldersgrupper över 40 säkrade Trump majoriteten av rösterna, och vice versa bland de yngre och förstagångsväljarna.

Utbildade valde Clinton

Statistiken pekar också på att Trump inte bars fram av människor med dålig ekonomi – snarare tvärtom: Han tog hem fler röster än Clinton i gruppen som tjänar mer än 50 000 dollar om året (motsvarande omkring 450 000 kronor), men blev slagen av Clinton i väljargruppen som tjänar mindre än så. Clinton vann dock över Trump bland dem med högskoleexamen.

Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, säger att den nordiska rapporteringen om Trumps kärntrupp som arbetslösa och låginkomsttagare har varit missvisande, och att moral- och identitetsfrågor är betydligt viktigare för amerikanska väljare än klassiska inkomstfrågor. Republikanerna, som står till höger om Demokraterna, har också traditionellt ett högre stöd bland höginkomsttagare, enligt Möller.

– När jag besökte USA i somras noterade jag att stödet för Trump finns i väldigt stor utsträckning bland höginkomstagare och högutbildade. Det är inte bara någon slags outbildad vit arbetarklass som är frustrerad som röstar på honom, säger han till TT.

En dryg femtedel av dem som svarade i undersökningen svarade också att utnämningar till Högsta domstolen – som presidenten föreslår – var den allra viktigaste frågan.

Svarta nobbade Trump

Förklaringen till Trumps stöd kan i stället hittas i det utbredda motståndet mot etablissemanget i Washington, säger han:

– Alla har sett att motståndet har blivit starkare under det här året än någonsin tidigare, men det är förmodligen betydligt starkare än vad någon har kunnat ana, säger Möller.

Skiljelinjen mellan kandidaterna blir tydligast när USA:s vita majoritet ställs mot svarta, amerikaner med latinamerikanska rötter, och andra etniska minoriteter, som tillsammans utgör 30 procent av dem som röstat. Endast en dryg tredjedel av de vita väljarna röstade på Clinton, och knappt var tolfte svart väljare, 8 procent, röstade på Trump.

Majoritet ogillar vinnaren

Tommy Möller ser de svarta väljarnas beteende som ett kvitto på att Demokraterna lagt mycket kraft på att vinna gruppens förtroende.

– Barack Obama har sagt att han personligen skulle bli väldigt besviken om de svarta i hög utsträckning röstade på Trump. Det är väl en faktor, sedan kommer man inte ifrån att Trump har uppfattats som att han har gjort en del rasistiskt präglade utspel under valrörelsen, inte bara mot latinos, utan även i diskussionen om kriminalitet bland svarta, säger Möller.

Statistiken visar också att 60 procent av alla som svarade tycker att Trump är en "ofördelaktig" kandidat, jämfört med 54 procent för Clinton. Sju av tio bekymrar sig också för hur Trump behandlar kvinnor.

Undersökningen bygger på svaren från 24 500 väljare över hela landet som tillfrågades när de besökte vallokalerna.

Bild: Ingela Rutberg

Valdeltagandet i årets kongress- och presidentval var 55,6 procent av den röstberättigade befolkningen, en nedgång från 58,6 procent i valet 2012.

Högst andel röstade i delstaten New Hampshire (68,7 procent), Maine (68,5), Wisconsin (68,1), Minnesota (68,0) och Iowa (67,5). Valdeltagandet var lägst på Hawaii (36,9), Kalifornien (43,5), Arizona (47,5), Utah (48,9) och West Virginia (49,3).

Strax över 47 miljoner väljare valde att förtidsrösta, jämfört med drygt 32 miljoner för fyra år sedan.

Källa: United States Elections Project.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning