Vita huset och Donald Trump nekar i kör

Paul Manafort vid rätten tidigare i sommar. Bild: TT/AFP/Jacquelyn Martin

Donald Trump har inte gjort någonting fel, påstår Vita huset – efter att presidenten pekats ut som medskyldig till kampanjfinansieringsbrott.

– Som presidenten har sagt, som vi har klargjort många gånger, han (Trump) har inte gjort någonting fel. Det finns inga (formella) anklagelser mot honom, säger Vita husets pressekreterare Sarah Sanders.

Trumps tidigare advokat Michael Cohen erkände i veckan att han är skyldig till att bland annat ha betalat ut otillåtna kampanjbidrag. Under ed berättade han att, utan att direkt nämna presidentens namn, att det var Donald Trump som instruerat honom att göra utbetalningen till två kvinnor för att de skulle hålla tyst om sina påstådda relationer med Trump.

Nya påståenden

Cohens sensationella erkännande kom efter en uppgörelse med åklagarna. I en mottattack på Twitter anklagade Trump sin forne förtrogne för att helt enkelt hitta på.

– Bara för att Michael Cohen nådde en uppgörelse innebär inte det att presidenten dras in i något, kommenterar Sanders.

Trump har tidigare, angående en av utbetalningarna, sagt att han över huvud taget inte känt till att den gjorts. Nu påstår han, i en intervju med tv-kanalen Fox News som sänds i sin helhet senare under torsdagen, att han fått kännedom om betalningarna först efter att Cohen gjort dem.

– De kom inte från kampanjen, de kom från mig, säger Trump om pengarna.

– Det är inte ens ett brott mot kampanjlagarna.

"Var vänner"

I samma intervju säger presidenten att han kan komma att överväga att benåda sin tidigare kampanjchef Paul Manafort, som i tisdags dömdes för åtta fall av bank- och skattebedrägeri, enligt reportern Ainsley Earhardt som gjorde utfrågningen.

– Jag tror att han tycker synd om Manafort. De var vänner, säger Earhardt.

På Twitter har Trump kallat Manafort för en "modig man" och skrivit att han "tycker väldigt synd om Paul Manafort och hans underbara familj".

Bredare dom nära

Manafort stod åtalad för totalt 18 punkter. Han hade dömts i samtliga fall om det inte vore för att en av de tolv i juryn satte sig på tvären, enligt jurymedlemmen Paula Duncan. Den avvikande medlemmen hänvisade till att hon inte var övertygad om att Manaforts skuld var ställd bortom rimligt tvivel.

– Vi försökte under lång tid att övertyga henne. Men hon stod fast vid sin åsikt och det var därför vi inte fick någon dom i tio av fallen, säger Duncan i en intervju.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03