Vita Huset kopplar ihop aborter och fri handel

Bild: EPA/JIM LO SCALZO

Tjänstemännen som sköter handelsfrågor i Vita Huset trodde inte sina ögon när en av president Trumps ledande rådgivare för några veckor sedan delade ut ett dokument där det påstås att en försvagad industrisektor leder till aborter, kriminalitet, skilsmässor och nedsatt fertilitet.

Washington Post avslöjar innehållet i det tvåsidiga dokumentet som delats ut bland Vita Husets anställda. Dokumentet är uppenbarligen avsett att motivera Trumpadministrationens skarpt kritiska hållning till frihandelsavtalen som ingåtts med länder som Mexico, Kanada och Sydkorea. Ett av Trumps argument för att säga upp avtalet har varit att det försvagar den amerikanska industrin.

Dokumentet har delats ut av Peter Navarro, chef för Vita Husets byrå för handels- och industripolicy, som anfört en hård linje och skyllt den amerikanska exportindustrins svårigheter på frihandelsavtalen. Enligt WP innehåller dokumentet inga fakta eller information som skulle stödja påståendena.

Dokumentet, vars äkthet bekräftats av källor inom administrationen, läcktes ut samtidigt som Vita Huset intagit en allt hårdare linje mot Mexico och Kanada i omförhandlingen av det Nordamerikanska frihandelsavtalet Nafta.

Förhandlingarna har stått och stampat och man utgår ifrån att deadline måste förlängas in på nästa år.

Anonyma källor inom Vita Huset säger att tjänstmän inom administrationen är oroade över att dylik overifierad information kan komma att styra Vita Husets hållning i en fråga som är avgörande för hela världsekonomin.

Dokumentet listar först konsekvenserna av en försvagad industri med sådant som "förlorade jobb", "lägre löner" och stängda fabriker". Men på en särskild sida presenteras de "socioekonomiska effekterna". Dessa är "högre skilsmässosiffror", "ökat drogmissbruk", "högre dödlighet", "högre abortsiffror", bland annat.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00