Vita huset: Flynn redovisade inte ryska intäkter

President Trumps avskedade säkerhetsrådgivare Michael Flynn har sagt att han går med på att vittna om sina ryska kontakter om han slipper åtal. Bild: Nicholas Kamm

Dokument som Vita huset släppt visar att USA:s president Donald Trumps tidigare säkerhetsrådgivare Michael Flynn inte redovisat pengar som han tjänat från företag med kopplingar till Ryssland.

Michael Flynn redovisade inte ersättningar från ett flygbolag med kopplingar till Ryssland, enligt nya handlingar som nu har släppts av Vita huset. Inte heller redovisades ersättning från den ryska nyhetskanalen RT, som av USA:s underrättelsetjänst betraktas som ett propagandaverktyg för Kreml.

Enligt tidigare uppgifter fick Flynn över 33 000 dollar från RT för ett tal han höll i Moskva i december 2015. En demokratisk kongressledamot har ifrågasatt om pengarna redovisats korrekt.

I ett dokument som Flynn skrivit under den 31 mars listar han intäkter från sina engagemang i Ryssland, inklusive dem från RT. Det framgår inte exakt hur mycket han fått betalt för sina tal, men de står uppskrivna under rubriken för "källor till intäkter som överstiger 5 000 dollar på ett år".

Pengarna han fått för att hålla talen var inte med i ett dokument som Flynn signerade elektroniskt den 11 februari, och som Vita huset nu också har släppt.

Varför han inte redovisade inkomsterna i det dokument han skrev under i februari väcker nya frågor i skandalen kring hans kontakter med Ryssland under presidentvalet.

Tvingades avgå

Den kontroversielle tidigare generallöjtnanten Michael Flynn tvingades avgå i mitten av februari, efter en historiskt kort sejour som president Trumps nationelle säkerhetsrådgivare. Detta sedan det framkommit att han inte hade sagt hela sanningen till vicepresident Mike Pence om sina kontakter med Rysslands USA-ambassadör.

I veckan kom beskedet att han vill vittna om sina ryska kontakter, på villkor att han slipper åtal. Trump själv är för åtalsfrihet för Flynn, men ett senatsutskott uppges vägra.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03