Vita huset får en snäll fru

Tillbakadragen. För en stor del av amerikanerna är Melania Trump fortfarande ett mysterium. I januari blir hon USA:s första dam. Bild: Rick Wilking

Melania Trump uppges vara så snäll att hon aldrig hittar något elakt att säga om någon. Som USA:s First lady har hon sagt sig vilja bekämpa nätmobbing och arbeta för att hjälpa kvinnor som lever i fattigdom.

– Jag skulle vara traditionell, sådär som Betty Ford och Jackie Kennedy, uppges Donald Trumps dåvarande flickvän Melania Knauss ha sagt när hon blev tillfrågad om en hurudan presidenthustru hon skulle bli ifall Donald Trump blev USA:s president.

Detta var 1999, första gången Trump offentligt lekte med tanken att ställa upp i presidentvalet, och bara några år efter att paret hade träffats.

Nu är leken borta. I januari intar paret Trump Vita huset.

Som USA:s första dam blir Melania Trump den första som fötts i ett kommunistiskt land, den första som har poserat naken på ett tidningsomslag och den andra sedan Louisa Adams (gift med president John Adams) som fötts utanför USA.

Melania Trump föddes som Melanija Knavs den 26 april 1970 i Sevniva i dåvarande Jugoslavien, nuvarande Slovenien. Hon fick amerikanskt inresevisum i augusti 1996 men arbetsvisum först i oktober vilket innebar att hon i några månader arbetade illegalt som fotomodell. Detta kom fram i slutskedet av presidentvalskampanjen.

I något skede ändrade hon sitt namn till Melania Knauss och i början av 2000-talet fick hon permanent uppehållstillstånd i USA. Amerikanskt medborgerskap erhöll hon 2006.

"Jag ringer"

Melania Knauss och Donald Trump möttes första gången på en fest som arrangerades under modeveckorna i New York 1998. Den 24 år äldre Trump var då frånskild för andra gången och anlände till festen med en annan kvinna men fick syn på Melania Knauss och bad om hennes telefonnummer, vilket han inte fick.

Enligt BBC bad Knauss i stället om Trumps telefonnummer och lovade ringa honom, vilket hon gjorde.

Paret gifte sig i Florida 2005 och bland bröllopsgästerna fanns Bill och Hillary Clinton. Melania Trumps brudklänning var designad av Christian Dior och beskrivs som sagolik och svindyr (värd minst 100 000 dollar). Ett år efter bröllopet föddes parets son, Barron William Trump.

Melania Trump har vid sidan av moderskapet ägnat sig åt att designa smycken och utveckla en kosmetikserie. Enligt skvallret trivs hon inte på nattklubbar och dricker aldrig alkohol.

I motsats till sina två företrädare som USA:s första dam – Hillary Clinton och Michelle Obama – har Melania Trump inte akademisk utbildning. Hon inledde studier i arkitektur vid universitet i Ljubljana men avbröt dem när modellkarriären tog fart.

Under makens valkampanj höll hon låg profil och framträdde offentligt endast ett par gånger. I samband med Donald Trumps plumpa och sexistiska uttalanden om kvinnor försvarade hon honom med att säga att hon har två pojkar, en liten och en stor, att ta hand.

Enligt Helsingin Sanomat är Melania Trump en kvinna som aldrig skvallrar, som aldrig uppför sig som en bitch och som inte förmår vara elak.

Men när Melania Trump sade sig vilja bekämpa mobbing i sociala medier möttes hon av en storm av kritik och blev anklagad för att vara en hycklare, detta med anledning av alla de förolämpningar Donald Trump strött omkring sig.

Melania Trump är Donald Trumps tredje hustru. Hon är språkkunnig och talar fem språk (slovenska, engelska, franska, tyska och serbiska) flytande men hennes engelska har en distinkt brytning vilket anses vara en förklaring till att hon sällan uppträder offentligt.

För en stior del av amerikanerna verkar hon alltjämt vara något av ett mysterium.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning