Visst kan man dö av snus

Forskning i Sverige visar att risken att dö i akutskedet vid en hjärtinfarkt är signifikant förhöjd hos snusare.

Ordföranden för Sveriges Snuskommission (vilken finansieras av snusindustrin) Anders Milton skriver (HBL Debatt 4.12) att man inte dör av snus men väl av cigaretter.

Forskning i Sverige, börjande med Gunilla Bolinders undersökning av svenska byggnadsarbetare för 20 år sedan, visar att risken att dö i akutskedet vid en hjärtinfarkt är signifikant förhöjd hos snusare. Mekanismen är att nikotinet ger en kraftig kärlkramp.

De svenska snustillverkarna sprider gärna ut att stora, färska svenska undersökningar visar att snus inte orsakar cancer. Vid närmare analys visar det sig att uppföljningstiderna varit väl korta, kring 20 år och därför är resultaten inte övertygande. De här forskningsresultaten har inte heller övertygat Folkhälsomyndigheten i Sverige att rekommendera snus som alternativ till cigarettrökning. Snuset innehåller ändå minst 28 cancerframkallande ämnen.

Men det vet man att snusets (och e-cigaretternas) nikotin påverkar receptorerna i hjärnan så att den inte kan fungera utan nikotin. Nikotinet är ett nervgift.

Göran Lindén, medicine licentiat, Helsingfors

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning