Visst är kutar söta men lämna dem ändå i fred

Den här tiden på året brukar kutar som fötts under vintern bli självständiga. Människans närvaro orsakar onödig stress för de unga sälarna.

Under påskveckan rapporterades om flera kutar som dykt upp på olika stränder i Helsingfors. Också HBL uppmärksammade kuten, som skapade uppståndelse i Brunnsparken under långfredagen.

Efter att ha förts till Högholmens djursjukhus har maten inte smakat och personalen har varit tvungna att sondmata kuten, som döptes till Eira.

Under den gångna veckan har djursjukhuset, som specialiserar sig på vilda djur, tagit emot tre kutar från olika stränder i Helsingfors. Vårens första kut räddades från Drumsö. Kuten hade ett inflammerat sår på sin labb men har flyttats till en större bassäng eftersom den återhämtat sig väl och ätit med god aptit.

Den senaste patienten hämtades till sjukhuset från Råholmen, som också är ett populärt ställe att rasta hundar. Sälen, som fortfarande har kutpäls, fördes till djursjukhuset för säkerhets skull.

Högholmen släpper ut kutarna i naturen efter att de lärt sig att fånga fisk.

Den här krabaten var den första kuten som hämtades till Högholmen i år. Bild: Högholmen/Mari Lehmonen

Ungefär den här tiden brukar kutar, som fötts under vintern, inleda sitt självständiga liv. Det är skäl att lämna djuren i fred eftersom människans närvaro alltid orsakar stress för vilda djur. Då sälen känner sig hotad kan den skada sig själv eller bita människan. Enligt Högholmen läker sälbett dåligt och blir lätt inflammerade.

Råkar du träffa på en kut som du uppskattar behöva hjälp uppmanar djursjukhuset till att kontakta Högholmen eller Räddningsverket. Helsingforsområdet har en särskild djurräddningsenhet. I de flesta fallen kan proffsen bedöma utifrån ett foto om djuret verkligen lider av nöd.

Det är inte tillåtet att ringa upp nödcentralen om inte djuret orsakar ett hot för den allmänna säkerheten.

Eftersom Råholmen, där den här kuten hittades, är ett populärt ställe bland hundar och hundägare beslöt sig räddningspersonalen att föra den till Högholmen. Bild: Högholmen/Mari Lehmonen

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00