Vissa tarmbakterier kan ge alzheimer - kan troligen förebyggas i framtiden

NYCKELN TILL GÅTAN OM ALZHEIMER? Tarmfloran kan vara i avgörande roll för om man insjuknar i Alzheimers sjukdom eller inte. Bild: Mostphotos

Bakterierna i tarmen tycks spela roll för utvecklingen av Alzheimers sjukdom, enligt forskare i Lund. En upptäckt som kan få stor betydelse.

– Nu skulle man faktiskt kunna förhindra att folk insjuknar, säger en av forskarna bakom studien.

Tarmbakterier kan påskynda utvecklingen av alzheimer, visar ny forskning från Lunds universitet. När forskarna undersökte tarmfloran hos möss som är friska och jämförde med den hos möss som insjuknat i alzheimer, visade det sig att sammansättningen av bakterier i tarmen skiljde sig åt. Minst plack i hjärnan hade möss som på konstgjord väg helt vuxit upp utan bakterier i tarmen.

"Viktig miljöfaktor"

– Vi blev överraskade över att det blev så stor skillnad. Det var 70 procent mindre mängd plack i hjärnan hos möss utan bakterier i tarmen. Så det är en viktig miljöfaktor. Tarmfloran är nog en viktigare miljöfaktor än vad vi trodde, säger Frida Fåk Hållenius, docent vid Centrum för Preventiv Livsmedelsforskning, till TT.

Alla bär vi på bakterier i tarmarna och många bakterier lever i symbios med sin bärare. Problemen, anser forskarna, kommer när tarmfloran på grund av kosten kommer i obalans och vi får en inflammation i kroppen.

Förebygga sjukdomen

Forskarna ska nu gå vidare med att identifiera exakt vilka bakterier som har betydelse för tillväxten av plack och då framför allt i människor. Det öppnar för att med kostens hjälp kunna förebygga sjukdomen vilket betraktas som ett stort genombrott i forskningen om sjukdomen.

– Tidigare har man inte kunnat göra något åt alzheimer mer än att ge mediciner som lindrar symptomen. Men nu skulle man faktiskt kunna göra något aktivt och förebygga att sjukdomen bryter ut. Kan man försena insjuknandet kan det bli så att man inte alls behöver utveckla sjukdomen. Och det bara genom att ändra kost och se till att ha en skyddande tarmflora.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03