Visa-landet Finland övergår till Mastercard

Bild: Mostphotos.com

Allt flera banker väljer Mastercard framför Visa. HBL ringde upp Aktia för att fråga varför kundernas Visa-kort byts ut i vår.

Nu under våren byts Aktia-kundernas Visa-kort ut till Mastercard-kort. Det här följer en trend inom den finska bankvärlden, tidigare har också till exempel Nordea och Danske Bank övergett Visa till förmån för Mastercard. HBL ringde till Hanna Hohteri-Sippel vid kortenheten på Aktia för att ta reda på varför de valt att sluta med Visa-kort.

– För tillfället har vi både Visa och Mastercard. Det har varit svårt både för kontoren och för kunden att veta vilket kort man borde ta. Så vi beslöt att vi tar bara ett varumärke, säger Hohteri-Sippel.

Att det blev Mastercard och inte Visa säger Hohteri-Sippel hänger ihop med att Mastercard just nu är en föregångare när det gäller digitala tjänster.

– Vi konstaterade att Mastercard har satsat och bättre kunde visa att de har satsat på digitala tjänster. Men Visa kommer säkert också att ha samma service inom något år. Om vi skulle ha förnyat vår kortportfölj först om två år skulle situationen kanske ha varit en annan.

Hohteri-Sippel säger att plastkorten antagligen i något skede kommer att övergå till att vara mobilkort på telefonen, och att det digitala är något som banken valt att satsa på.

– Men förstås, den här förändringen tar tid, det här kommer inte att hända i morgon.

Ur kundens synvinkel är det inte någon större skillnad på Mastercard och Visa. På de flesta ställen där det ena fungerar så fungerar också det andra.

– Finland har varit ett jättestarkt Visa-land. Men som vi ser på saken är Visa och Mastercard bara varumärken. Det viktiga är vilka av bankens kort du har. Visa-varumärket kan ha ett känslovärde för kunden när det i stället är banken som borde ha ett känslovärde. När allt kommer omkring är Visa och Mastercard ganska långt från kunden jämfört med banken.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54