Visa fredsprisceremonin!

I Sverige var ceremonin viktig och visades, men i Finland visade man samtidigt bland annat "Tinas julkök"...

Den 10 december kunde jag på SVT se Nobels fredsprisceremoni i Oslo. Varför visades inte hela ceremonin på Finlands tv? En skam. I dagens läge är det priset det allra viktigaste för vår planets befolkning.

Organisationen Ican och japanskan Setsuko Thurlow delade på priset. De kräver ett fullständigt stopp för kärnvapen i alla länder.

Beatrice Fihn, chef för Ican med aktivister i 101 länder, sade bland annat att miljarder väljer liv framför död. Både klimat och miljö drabbas. Omöjligt att skydda civila.

Japanskan Setsuko Thurlow var 13 år gammal då hon drabbades av Hiroshimabomben. Hon överlevde. Sedan dess är hennes uppgift att berätta om allt det fruktansvärda lidandet människor drabbades av. Hon sa bland annat att människor och kärnvapen inte kan samarbeta. Ett kärnvapenkrig kan aldrig vinnas. Handlingar får konsekvenser. Likaså att historien kommer att döma dem som inte undertecknar förbudet. Applåderna ville aldrig ta slut.

53 stater har undertecknat ett totalförbud. Ännu måste 50 stater göra det. Bland annat Sverige, Norge och Finland har inte undertecknat förbudet! Varför? Har vi inte lärt oss något av Nagasaki och Hiroshima? Kärnvapen och politik går före människoliv.

Thurlow bönfaller presidenter och premiärministrar i alla länder att undanröja kärnvapenhotet för alltid och skriva under avtalet. Läget i Nordkorea och i USA är skrämmande exempel. Kärnvapnens uppgift är att skrämma världen, men i fel händer är katastrofen nära.

I Sverige var ceremonin viktig och visades, men i Finland visade man samtidigt bland annat "Tinas julkök"... Visa nu hela fredsprisceremonin i finländsk tv. Den är oerhört viktig och lärorik för både vår president, våra beslutsfattare och medborgare.

Marika Kuusakoski Esbo

Ett​ ​hem​ ​med​ ​historia,​ ​och​ ​en​ ​önskan​ ​att​ ​bevara​ ​det​ ​gamla

Många drömmer om ett hem med en lång historia och spännande anekdoter, men för Michaela Borup och Mathias Furuhjelm är det verklighet. 2.4.2020 - 00.00

Mer läsning