Virvlande snö och hala vägar stör trafiken i söder – räddningsverket uppmanar till försiktighet

– Snökaos är det inte. Snöfallet är ganska lätt, men den försämrar sikten och gör vägytorna hala och det kräver extra försiktighet i trafiken, säger jourhavande brandmästaren Timo Ustinov på Helsingfors räddningsverk. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Det är mycket halt längs vägarna i huvudstadsregionen. Det lätta snöfallet försämrar sikten och nysnön gör körfilerna hala, speciellt i korsningarna.

Onsdagens snöfall över huvudstadsregionen har fram till lunchdags inte orsakat några olyckor. Men väglaget är halt till följd av nysnön, speciellt på ställen där många bilister har bromsat, som inför korsningar.

– Snöfallet stör trafiken i Helsingfors och grannstäderna. Mest försämrar den virvlande snön sikten för bilister och chaufförer. Det är all skäl att sakta på farten och iaktta större försiktighet i trafiken i dag, säger jourhavande brandmästare Timo Ustinov på Helsingfors räddningsverk.

Han följer noga läget längs vägarna i huvudstaden, men än ser han inga tecken som tyder på snökaos.

– Snöfallet har varit ganska stillsamt under onsdagsförmiddagen, men det dalar ner snö hela tiden, i en jämn takt. Det ligger inte mer än ett par centimeter snö på vägarna, men jag uppmanar ändå alla som rör sig i trafiken i dag att vara extra vaksamma, så att vi undviker olyckor.

Största risken i trafiken är den uppvirvlande snön som försämrar sikten märkbart. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Några larm om olyckor eller krockar hade inte kommit till räddningsverkets kännedom under förmiddagens lopp. Ustinov påminner om att mellandagarna påverkar trafikmängderna.

– Det är klart färre bilar i farten just nu än under vanliga vardagar, vilket säkert påverkar, det finns mera plats i trafiken och då kör bilisterna inte så nära varandra.

Snöfallet kommer att fortsätta hela onsdagen, men enligt väderleksprognoser mattas det av lite under eftermiddagen. Temperaturen förväntas ligga runt 2–4 minusgrader också under de kommande dagarna, så några stora förändringar i vädret är inte att vänta i Helsingfors med omnejd.

Snöfallet tar visserligen paus på torsdagen, enligt Forecas prognoser, men fortsätter igen på fredagen, som är nyårsafton.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning