Börsnedgången saktar in efter morgonens ras –"Lite väl nervös reaktion"

Stockholmsbörsen backar. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Det verkar inte bli någon black friday på börsen. Nyheterna om en ny, "förfärlig" virusvariant i Sydafrika fick finansmarknaderna att darra, men vid lunchtid kom raset av sig.

Helsingforsbörsen öppnade nedåt med besked på fredagen, men under dagen lugnade marknaden ner sig. Det breda indexet ligger vid 14-tiden lite mer än två procent på minus jämfört med gårdagens stängningskurs.

Nästan alla storbolag på Helsingforsbörsen ligger ändå på minus.

Mest faller verkstadskoncernerna Cargotec och Konecranes, vilket hänger ihop med att konkurrensmyndigheter i Storbritannien uttryckte skepsis över deras fusionsplaner på fredagen. Bägge kurser sjunker med drygt fem procent.

"Hänger ihop med covid"

Förklaringen är nyheterna om en ny, potentiellt mer smittsam virusvariant. Börstrenden var likadan i andra länder. Till exempel faller Stockholmsbörsen med tre procent under de första timmarna av handel. H&M är ett tydligt sänke med ett kursras på 5,5 procent.

Tidigare under morgonen hade de ledande asiatiska börserna i Hong Kong, Tokyo och Seoul backat med 1-2 procent. De ledande indexen i New York ser ut att hänga på Asien och Europa nedåt, utgående från förhandeln.

– När jag tittar på min skärm är det knappt något grönt, bara rött. Det hänger helt och hållet ihop med covid, säger Andy Maynard på investmentbanken China Renaissance i Hongkong till Financial Times.

Det var under torsdagen som den nya virusvarianten i Sydafrika blev en världsnyhet. Varianten har ett exceptionellt högt antal mutationer, vilket kan betyda högre smittbarhet.

Men i en intervju med HBL manar den virologiprofessorn Olli Vahalahti allmänheten att ha is i magen, trots mediekalabaliken.

Analytiker: Ett skäl att ta hem vinsterna

Lars Söderfjell, aktiestrateg på Ålandsbanken, ser likaså virusnyheterna som den stora faktorn bakom raset. Han tycker att det är naturligt att den typen av nyheter får investerarna att dra ner sin riskexponering.

– Det är lite av en knäböjsreaktion, man tar det säkra före det osäkra. Som det är nu verkar rörelserna lite väl stora, med bolag med Nordea som faller med fem procent.

Han påpekar också att kursnedgången måste ses i ljuset av den senaste tidens kontinuerliga börsuppgång.

– Då är det här ett skäl lika gott som något annat att ta hem sina vinster.

Under hösten har börsen upprepade gånger darrat och på väg neråt, för att kort därefter vända uppåt mot nya rekordnivåer. Söderfjell säger att det nog finns en medvetenhet om att nyheter av det här slaget är att vänta, men att marknaden trots det inte var helt beredd.

– Men man ska vara försiktig med att dra slutsatser av en timmes handel. Utvecklingen framöver beror på om vi faktiskt ser om omfattande samhällsnedstängningar av samma slag som vi sett tidigare. Man kan tänka sig att börserna återhämtar sig mot eftermiddagen men stänger på rätt svaga nivåer.

Råvaror faller också

På råvarumarknaden backar samtidigt ett terminskontrakt för leverans av så kallad brentolja nästa månad med nästan 5 procent till knappt 78 dollar per fat, vilket kan jämföras med de årshögsta noteringarna på över 86 dollar per fat för någon månad sedan.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligationen har samtidigt tappat fart efter att ha stigit den senaste tiden och sjunker nu 1,55 procent jämfört med 1,65 procent tidigare i veckan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning