Virusoro stoppar formel 1-lopp

Champagnefesten uteblir i Kina i år. Bild: Giuseppe Cacace/Lehtikuva-AFP

Oron för coronaviruset stoppar ytterligare ett stort idrottsevenemang. Kinas formel 1-tävling i Shanghai den 19 april ställs in, skriver brittiska tidningen The Times.

Viruset har orsakat 1 100 människors död och smittat mer än 44 000 i Kina sedan det dök upp i Wuhan i slutet av förra året.

The Times uppger att ett formellt besked kommer från Internationella Bilsportförbundet (FIA) senare under onsdagen.

F1-chefen Chase Carey säger att han väntar svar från den kinesiska arrangörsorganisationen när som helst.

– Risken att loppet ställs in är uppenbar och man kan nog gå ännu längre och säga att troligheten att det blir så är stor, säger Carey.

Det är oklart om tävlingen i Shanghai, som är en av de mest inkomstbringande för F1-cirkusen, kan genomföras senare under året. Rekordmånga formel 1-lopp, 22, ska genomföras under 2020 och det är ont om utrymme i tävlingsprogrammet.

Carey varnar också för att F1-loppet i Vietnam den 5 april kan vara i farozonen.

– I dagsläget är antalet smittade en handfull i de flesta länder utanför Kina, men vi vet inte hur det kommer att vara om en vecka eller två. Vi kommer inte att göra något som inte är bra för oss eller för stallen. Vi gillar kalendern med 22 lopp, men vi kan nöja oss med 21 lopp, säger Chase Carey.

Flera stora internationella idrottsevenemang har stoppats från grund av oron för coronaviruset, däribland inomhus-VM i friidrott i Nanjing i mars och elbilssporttävlingen i formel E i Sanya i mars.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning