Virusoro i flyktingläger kring Medelhavet

Ett barn utanför ett tält i ett läger för syriska flyktingar i staden Tripoli i norra Libanon. Arkivbild. Bild: Hassan Ammar/TT-AP

De lever redan under svåra förhållanden i överfulla läger. Nu måste hundratusentals palestinska och syriska flyktingar i Libanon förbereda sig, bäst de kan, för ett stundande virusutbrott.

Hittills har bara några enstaka personer testat positivt för det nya coronaviruset i lägren, jämfört med 520 totalt i Libanon. Men när utbrottet börjar ta fart ordentligt är flyktingarna – som bor tätt ihop med begränsad tillgång till grundläggande förnödenheter – särskilt sårbara.

– Det finns mycket små möjligheter att isolera sig, säger Huda Samra, talesperson för FN:s organ för palestinska flyktingar, UNRWA, till nyhetsbyrån AFP.

Det finns över 174 000 palestinska flyktingar i Libanon, enligt officiella siffror. Men enligt vissa uppskattningar kan de vara uppemot en halv miljon.

De flesta bor i läger som genom alla år sedan deras äldre släktingar flydde staten Israels bildande 1948 blivit permanenta bostadsområden.

Omöjligt hålla avstånd

UNRWA för nu en kamp mot klockan för att försöka upprätta karantäncenter inne i lägren så att det ska bli möjligt att isolera åtminstone en del av dess invånare.

Liknande arbete görs i de tältläger i östra Libanon som hyser omkring 1,5 miljoner flyktingar från kriget i grannlandet Syrien, uppger FN:s flyktingorgan UNHCR.

– Varje tält är bara fyra gånger fyra meter stort och avståndet mellan dem är inte mer än 40 till 50 centimeter. Och det bor 5-6 personer i varje tält, berättar syriern Mohammed Hojeiry för The Independent om omöjligheten att hålla avstånd till andra för att skydda sig mot viruset och bromsa dess framfart.

Brist på vatten

Med begränsad tillgång till rent vatten är det även svårt att kunna sköta hygienen på det sätt som krävs under coronakrisen. Vattenransonen till varje person har visserligen ökats sedan utbrottet startade, berättar syriern Khalid Malit.

– Men det räcker fortfarande inte till nödvändiga saker såsom att tvätta, dricka ordentligt och hålla sig ren, säger han till den brittiska tidningen.

Även om mer hjälp når fram till lägren kommer de som insjuknar i covid-19 med svårare symptom att behöva evakueras till intensivvårdsavdelningar på libanesiska sjukhus, som redan är hårt belastade.

FN har dock lovat att finansiera tester och sjukhusvistelser om behovet uppstår. Man arbetar även med libanesiska myndigheter för att förstärka kapaciteten vid landets sjukhus.

Flyktingläger i Grekland i karantän

Ytterligare ett migrantläger i Grekland har satts i karantän, enligt migrationsdepartementet.

Lägret, Malakasa, ligger i knappt fyra mil från Aten och har stängts för in och utpassering i två veckor sedan en afghansk man bekräftats smittad.

Mannen och hans familj har satts i karantän och testning pågår i hela lägret, enligt departementet.

Tiotusentals migranter lever i svåra förhållanden i olika läger i Grekland och ett utbrott pågår redan på en migrantanläggning i Ritsona där 23 personer bekräftats smittade. Även det lägret har satts i karantän och restriktioner har införts i alla flyktingläger för att hålla de boende skiljda från lokalbefolkningen.

Många av lägren är överbefolkade vilket gör det omöjligt att hålla avstånd.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning