Viruslättnader diskuteras i Danmark

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S). Bild: Philip Davali/TT-AP

Två covidtest i veckan i all ära. Men de lättnader som Danmark eventuellt fattar beslut om i veckan lär leda till många sjukhusinläggningar, varnar justitieminister Nick Hækkerup (S).

Beslutet är därför svårt att fatta, understryker den socialdemokratiske ministern. Tillsammans med hälsominister Magnus Heunicke (S) möter han i dag partiledarna i folketinget för att diskutera de eventuella lättnaderna.

Danmark skärpte virusrestriktionerna för en och en halv månad sedan, bland annat med anledning av oro för den mer smittsamma variant av viruset som först fick fäste i Storbritannien. Det innebär att restauranger, de flesta butiker, teatrar, museum och gym är stängda, åtminstone februari ut.

Det borgerliga oppositionspartiet Venstres ordförande Jakob Ellemann-Jensen väntas vid samtalen pressa på för större lättnader. Han anser bland annat att frisörer och massörer ska kunna öppna – under "förnuftiga" former.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har tidigare sagt att en uppskalad testning är avgörande för att det danska samhället ska kunna öppnas. Regeringen har bland annat ingått ett avtal med kommunernas och regionernas intresseorganisationer om att fler medborgare ska testas för covid-19 två gånger i veckan.

På onsdag ska regeringen meddela om restriktionerna kan lindras.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Jordnära studier drar fullt hus på Keuda Saaren kartano

Mer läsning