Kvinnan som mellanlandade i Helsingfors är inte smittad med coronaviruset

Kvinnan hade rest via Helsingfors-Vanda flygplats och uppehöll sig i två timmar i det så kallade icke-Schengenområdet av terminal 2. Arkivbild. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Det var falskt alarm. Den kinesiska kvinna som misstänktes bära på coronasmittan vid Köpenhamnflygplatsen Kastrup under fredagen har inte viruset.

Vid 17.30 finsk tid kom budet om att den kvinna som tidigare under dagen fördes med ambulans från Köpenhamns flygplats Kastrup inte insjuknat i coronaviruset, enligt Institutet för hälsa och välfärd THL.

Det var vid 12-tiden som kvinnan fördes till Hvidovre sjukhus i Danmark. Efter det spärrades delar av flygplatsens terminal 3 tillfälligt av. Kvinnan blev enligt danska tidningen Politiken inlagd på en isoleringsavdelning.

– Provet från kvinnan är negativt och det är självklart mycket positivt, säger Søren Brostrøm, direktör vid Sundhedsstyrelsen till danska TV2.

Terminal 3 på Kastrups flygfält i Köpenhamn spärrades av under en kort tid när en kvinna, som misstänks bära coronavirus, hämtades av ambulans. Bilden är från ett annat tillfälle. Bild: Jasper Carlberg/TT

Inte coronasmitta

Kvinnan hade flugit till Köpenhamn via Helsingfors-Vanda flygplats. Enligt kommunikatör Elina Suominen vid Finavia rörde sig kvinnan inne på den del av terminal 2 på Helsingfors-Vanda som är till för passagerare från länder utanför Schengenområdet. Finavia rengjorde alla potentiella rutter kvinnan tagit i inne i terminalen.

Kvinnan kom till Helsingfors med flygbolaget Sichuan Airlines klockan 7.07 på fredagsmorgonen från Kina. Planet fortsatte vidare till Köpenhamn efter sin mellanlandning och var framme klockan 8.40 finsk tid.

Förra sommaren öppnade flygbolaget en rutt från Chengdu i västra Kina via Helsingfors till Köpenhamn. Sichuan Airlines flyg i morse var bolagets andra flygning via Helsingfors hittills i februari. Bolaget kommer att göra ytterligare en mellanlandning i Helsingfors under den här månaden. I övrigt har man ställt in de andra flygningarna från och med den 14 februari fram till den 27 mars.

För sina billiga biljetter på sträckan mellan Finland och Danmark har bolaget också noterats av finländska budgetresenärer.

THL ger följande rekommendationer till den som tror att den smittats med coronavirus:

Kontakta först en hälsocentral eller infonumret för din reseförsäkring per telefon, för rådgivning.

Skydda munnen och näsan med en engångsnäsduk när du hostar eller nyser. Släng den använda näsduken omedelbart i soporna.

Hosta och nys mot ärmvecket om du inte har en näsduk till hands. Hosta eller nys inte mot handen.

THL inkopplat

Enligt tidigare bedömningar från EU:s smittskyddsmyndighet kan alla som sitter inom två bänkrader från en smittad person löpa risk att själva bli smittade av viruset. Det samma gäller flygplanets kabinbesättning.

Till höger Taneli Puumalainen, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd. Bild: Roni Rekomaa

– Men för övriga passagerare och för dem som var på flygplatsen samtidigt är risken att drabbas mycket låg, sade THL:s överläkare Taneli Puumalainen innan det var klart att kvinnan inte bar på corona.

Hade det visat sig att kvinnan faktiskt bar på viruset skulle de människor som satt närmast henne ha blivit kontaktade.

Elina Suominen vid Finavia säger att Helsingfors-Vanda flygplats har en god beredskap för sjukdomsfall och eventuella avspärrningar.

– Det finns färdiga planer och instruktioner, men alla situationer är unika.

En allmän uppfattning hos bland annat världshälsoorganisationen WHO är att moderna flygplans luftkonditioneringssystem genom hög luftväxling och goda filter inte sprider virussmitta till övriga passagerare.

Finska myndigheter förberedda

Under fredagen diskuterade EU:s hälsoministrar under en videokonferens beredskapen inför om viruset blev en epidemi i Europa.

– Hälsosäkerheten och beredskapen inför eventuella epidemier och pandemier är enligt den internationella bedömningen god i Finland. Vårt hälsosystem är berett att förebygga, identifiera och behandla smittsamma sjukdomar, även det nya coronaviruset, säger familje- och omsorgsminister Krista Kiuru i ett pressmeddelande.

Kiuru berömmer myndigheternas snabba agerande i Lappland där en kinesisk kvinna insjuknat i viruset.

– Beredskapen fungerade och den insjuknade har redan fått lämna sjukhuset efter vården i isolering.

Enligt henne följer regeringen noga med den globala situationen.

– Framför allt har vi förberett oss på att förhållandena kan förändras snabbt.

Det har varit en del falska nyheter och förvrängd information i omlopp om viruset. Därför rekommenderar ministern att den bästa källan till aktuell och korrekt information finns på THL:s webbplats.

EU:s hälsoministrar fortsätter diskussionerna om viruset vid sitt extraordinära möte på torsdag nästa vecka i Bryssel.

Texten uppdateras.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning