Virusläget land för land

Coronaviruset har spridit sig till närmare 30 länder världen över. På bilden väntar en sydkoreansk turist på att få flyga hem från Israel. Bild: Ariel Schalit/TT-AP

Idrottsevenemang som ställs in, resenärer som sätts i karantän och allt fler länder som bekräftar coronafall. Så här är virusläget i världen.

Bahrain: Sex personer, varav fyra saudiska medborgare, har bekräftats smittade. Samtliga hade besökt virusdrabbade Iran.

Förenade arabemiraten: 13 personer har bekräftats infekterade. Samtliga är utländska medborgare.

Irak: Fem fall av viruset har bekräftats. Irak har förbjudit resor till Iran och i delar av landet håller skolor stängt. Shiapredikanten Moqtada al-Sadr har dragit tillbaka en tidigare uppmaning om att demonstrera mot regeringen på tisdagen: "För er hälsa och säkerhet förbjuder jag er att demonstrera", skriver han på Twitter.

Iran: På måndagen svettades och hostade landets vice hälsominister Iraj Harirchi under en presskonferens om coronaviruset. På tisdagen bekräftades att han själv var infekterad. Enligt officiell statistik har 16 personer dött och närmare 100 smittats, men reformpolitiker har anklagat regeringen för att mörka de verkliga siffrorna.

Italien: Sju personer har dött och närmare 300 har bekräftats smittade, de flesta i den värst drabbade regionen Lombardiet. Flera matcher i herrfotbollens högsta liga Serie A har ställts in.

Japan: Har rapporterat fyra dödsfall och runt 850 smittade, passagerare på kryssningsfartyget Diamond Princess inräknade. Alla matcher i fotbollsligan J-League har skjutits upp till den 15 mars men myndigheterna menar att tal om att ställa in sommarens olympiska spel i Tokyo är förhastat.

Kina: Virusutbrottet har spårats till mångmiljonstaden Wuhan och med runt 80 000 smittade och drygt 2 660 döda är Kina hårt drabbat, men det finns hopp. På tisdagen rapporterades 508 nya fall och Världshälsoorganisationen förutspår att spridningen nu nått sin topp.

Kroatien: Rapporterar det första coronafallet i Balkan, sedan en ung man som nyligen återvänt från Italien bekräftats vara infekterad.

Kuwait: Totalt åtta personer, varav flera hade besökt Iran, har bekräftats smittade.

Oman: Fyra personer har bekräftats smittade, enligt regeringen.

Spanien: Omkring 1 000 turister har tills vidare satts i karantän på ett hotell på kanarieön Teneriffa, sedan en italiensk gäst insjuknat i coronaviruset. Minst två svenskar finns bland hotellgästerna. Spanien har hittills noterat fyra fall. Ett som bekräftats i Katalonien är det första på det spanska fastlandet.

Sydkorea: I det värst drabbade landet utanför Kina har tio dött och närmare 1 000 smittats. Utbrottet har kopplats till en kristen församling i staden Daegu, vars drygt 200 000 medlemmar nu ska testas för viruset. Fotbollsligan K-league har ställts in, liksom sessioner i parlamentet och pingis-VM.

Turkiet: 132 personer som anlände med flyg från den iranska huvudstaden Teheran har satts i karantän, enligt hälsodepartementet.

USA: 53 personer har hittills bekräftats smittade. Av dessa har 39 evakuerats från Kina eller kryssningsfartyget Diamond Princess som ligger för ankar i Japan.

Vietnam: Samtliga 16 patienter som bekräftats bära på viruset i landet har tillfrisknat och landet har inte haft några nya fall sedan den 13 februari, uppger vårddepartement.

Österrike: Två personer har bekräftats smittade och placerats i karantän i delstaten Tyrolen, som gränsar till Italien.

Det första bekräftade fallet av det nya coronaviruset, som döpts till sars-cov-2, rapporterades i den kinesiska storstaden Wuhan den 31 december 2019.

Sedan dess har viruset visat sig mer smittsamt än liknande infektioner, som sars (svår akut respiratorisk sjukdom) som 2003–2004 orsakade runt 8 000 sjukdomsfall och över 700 dödsfall.

Det finns ett stort antal coronavirus och såvitt man vet kan minst sju av dem smitta människor. Kinesiska myndigheter har bekräftat att den nya coronaviruset kan smitta från människa till människa.

Det finns enligt Världshälsoorganisationen varken vaccin mot viruset eller effektiva behandlingar för att bromsa sjukdomsförloppet, som i de värsta fallen slutar i dödlig lunginflammation.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning