Virusläget i Stockholm fortsätter att förvärras – "En tredje våg av smittspridning är här"

Johan Bratt , tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, håller pressträff om det ansträngda läget. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Vi har en tredje våg av smittspridning och den är här nu, säger tillförordnade hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Bratt vid region Stockholm på en pressträff.

Under de tre senaste veckorna har antalet konstaterade fall i Stockholmsregionen nästan fördubblats. Under hela vecka 8 konstaterades 6 336 nya fall av covid-19 i Stockholm. Tre veckor tidigare, under vecka 5, var det endast 3 225 nya fall

Den nedgång i antal patienter som behövde vård för covid-19 man såg efter nyår är bruten och det har börjat vända uppåt igen.

– Vi vänder från en ganska hög nivå, säger Johan Bratt.

Ökat antal

Det totala antalet covidpatienter som vårdas på sjukhus har stigit till 318. Även antalet covidpatienter på intensivvården har ökat något. Nu vårdas 48 patienter med covid-19 på intensiven i regionen.

– Jag ser väldigt allvarligt på situationen. Vi vill inte se en utveckling där sjukvårdsbehovet ökar kraftigt, säger Johan Bratt.

Han blir ytterligare oroad när han ser den ökade smittspridningen som pågår nu.

– För tredje veckan i rad är det en ökning på ungefär 25 procent.

Följer inte råden

Det motsvarar en fördubbling av antalet konstaterade fall de senaste tre veckorna.

– Därmed kan vi konstatera att vi har en tredje våg av smittspridning här, och den är här nu, säger Johan Bratt på pressträffen.

Han konstaterar också att det är för många i regionen som inte följer råden.

– Varje avsteg från råden innebär en ökad risk för smittspridning, ökat sjukvårdsbehov och ökat antal döda, säger Johan Bratt.

– Det är inte okej att bryta mot råd och rekommendationer. De som inte följer dem riskerar inte bara sig eget liv och hälsa, utan också alla man träffar, säger Bratt.

Osäker tillgång

Från och med nästa vecka påbörjas utskick av information om hur de äldsta som inte bor på särskilt boende för äldre eller har hemtjänst ska vaccineras. De som är 80 eller äldre kommer först få erbjudande om vaccination.

– Alla i den gruppen ska ha fått erbjudande och information inom två veckor, säger Johan Bratt.

Vaccinationerna av de äldsta kommer i huvudsak att ske på vårdcentraler.

– Vaccintillgången är fortsatt mycket osäker. Nästa grupp som ska erbjudas vaccination är de som är 70–79 år.

Planen är att de ska få erbjudande om att boka vaccination vecka 13 och 14, men det kan förändras.

– Tyvärr kan vi ännu inte ge besked om gruppen 60–69-åringar. Men vi hoppas kunna ge besked till dessa snart, och till andra prioriterade grupper, säger Johan Bratt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning