Viruset sprider sig och första dödsfallet i USA rapporteras ha inträffat

En sjuksköterska vid ett isolationsrum vid sjukhuset Ullevål dit coronapatienter ska föras. Arkivbild. Bild: Heiko Junge/TT-AP

Coronavirusets framfart i världen skapar oro när antalet döda och smittade i flera länder ökar. Italien meddelar att fler än 1 100 är smittade och i USA har det första dödsfallet inträffat.

Beskedet från Italiens ansvariga myndighet kom på lördagskvällen. 29 personer har avlidit i sviter av viruset, uppger myndigheterna. Flera nya dödsfall hade då rapporterats, samtidigt som 240 nya smittfall bekräftats under ett dygn. Nu är 1 128 personer smittade.

I Frankrike har folksamlingar på över 5 000 människor förbjudits sedan ytterligare 16 personer smittats. Nu är 100 personer smittade i landet

Avråder från utrikes resor

Viruset fortsätter att slå hårt mot Iran som är det land med högst antal döda efter Kina. Mörkertalet om antalet drabbade i Iran är fortsatt stort.

På ett dygn har över 200 personer smittats och ytterligare nio har avlidit i sjukdomen. Det innebär att nästan 600 personer bär på viruset och att 43 dött. Skolorna i landet håller stängt i tre dagar från och med lördag för att stävja utbrottet.

Antalet smittade i Sydkorea stiger fortsatt fortare än i Kina där utbrottet startade. 813 nya fall har bekräftats i Sydkorea och runt 3 150 personer har smittats. I Kina har nu nästan 80 000 smittats och 2 835 personer dött. Endast fyra av de nya fallen i Kina är utanför den värst drabbade Hubeiprovinsen.

I fredags bekräftades för första gången fall av viruset i Litauen, Vitryssland, Azerbajdzjan och Nya Zeeland.

Dödsfall i USA

Från USA kommer oroande tecken på att sjukdomen kan spridas i samhället. I fyra fall har personerna varken rest utomlands eller så vitt man vet haft nära kontakt med någon smittad.

Totalt har drygt 60 fall av smittade bekräftats i USA.

Det första dödsfallet har också rapporterats, en kvinna i delstaten Washington. President Donald Trump sade vid en presskonferens att kvinnan tillhörde en riskgrupp.

Trump poängterade att hotet mot amerikaner var litet och att det inte fanns någon anledning till panik.

– Vårt land är redo för alla omständigheter.

Han sade vidare att det är troligt att det kommer ytterligare sjukdomsfall, men tillade att personer vid god hälsa som smittas borde kunna återhämta sig helt.

Trump: En bluff

Tidigare, under natten till lördagen finsk tid, hade Trump i ett tal i South Carolina sagt att viruset var Demokraternas "nya bluff" och beskyllde medierna i landet för att vara hysteriska.

– Demokraterna politiserar coronaviruset. De har ingen aning. De kan inte ens räkna sina egna röster.

Det första bekräftade fallet av det nya coronaviruset, som döpts till sars-cov2, rapporterades i den kinesiska storstaden Wuhan den 31 december 2019.

Sedan dess har viruset visat sig mer smittsamt än liknande infektioner, som sars (svår akut respiratorisk sjukdom) som 2003–2004 orsakade runt 8 000 sjukdomsfall och över 700 dödsfall.

Det finns ett stort antal coronavirus och såvitt man vet kan minst sju av dem smitta människor, däribland det nu aktuella viruset.

Det finns enligt Världshälsoorganisationen WHO för närvarande varken vaccin mot viruset eller effektiva behandlingar för att bromsa sjukdomsförloppet, som i de värsta fallen slutar i dödlig lunginflammation. WHO uppgav på fredagen att forskning pågår på ett 20-tal vaccin.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning