Viruset får SAS att ställa in flyg i Europa

Minskad efterfrågan på resor efter utbrottet av coronaviruset får SAS att göra nedskärningar. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Coronavirusets spridning har minskat efterfrågan på resor, konstaterar SAS. Bolaget minskar sina flygningar på sträckor inom Europa och Skandinavien och lanserar samtidigt ett sparpaket.

– Vi reducerar kapaciteten efter rådande efterfrågan och reducerar antalet avgångar per dag eller vecka, säger Freja Annamatz, presschef på SAS.

– Vi bokar om passagerare till andra flyg och de får möjlighet att omboka eller välja att inte åka med oss. För de allra flesta innebär det en annan tid samma dag eller en närliggande dag. Vi kommer att kontakta alla passagerare som berörs.

Åtgärderna gäller för tillfället månaderna mars–april och exakt vilka destinationer inom Norden och Europa som berörs kan SAS inte svara på.

– Det är ett arbete som pågår och vi följer situationen noggrant. Det är omöjligt att säga hur det här utvecklar sig framåt.

Stoppar Hongkongflyg

Bolaget ställer också in flygningar till Hongkong från den 5 mars, utöver de redan inställda flygningarna till och från Fastlandskina. Företaget har sett en kraftig nedgång i resor till bland annat norra Italien, men kommer att fortsätta att flyga till Milano och Bologna men med reducerad kapacitet.

Kostnadsbesparingar kommer att beröra personalen och kan innebära permitteringar, tjänstledighet, tidigarelagd pension eller annat.

– Vi tittar på det för närvarande och kommer tillsammans med facken och andra se hur de här åtgärderna ska genomföras, säger Freja Annamatz.

SAS avser också att skjuta upp icke-kritiska projekt, marknadsföring och kampanjer.

"Fortsatt osäkerhet"

SAS anser att det är för tidigt att göra en rimlig bedömning av de ekonomiska effekterna på verksamheten.

– Det här handlar om att minska intäktsbortfallet. Just nu är det en fortsatt osäkerhet kring utbrottet och hur det påverkar efterfrågan. Vi kan inte göra en detaljerad bedömning av effekterna. Vi får återkomma senare med de siffrorna, säger Freja Annamatz.

I samband med kvartalsrapporten bedömde SAS att intäktsbortfallet för de inställda flygningarna till Kina under februari och mars skulle uppgå till cirka 19 miljoner euro. Den fortsatta osäkerheten kring utbrottet och dess inverkan på efterfrågan på resor gör också att drar SAS tillbaka den guidning som gavs till marknaden 5 december 2019 för räkenskapsåret 2019/2020.

Flygbolaget Norwegian har inga planer på att ställa in flyg till följd av coronautbrottet utan "flyger som vanligt", säger kommunikationschef Charlotte Holmbergh Jacobsson till nyhetsbyrån Reuters.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning