Virtuell valborg i Helsingfors – inga större picknickar men hemlösa får mat

Havis Amanda ska få en studentmössa också i år, men det ska ske "i ett virtuellt Helsingfors", som borgmästaren uttrycker det. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Helsingfors stad ordnar enbart virtuellt program för valborgsfirandet. Det är för att inte förvärra coronaläget i huvudstaden som är det sämsta i landet. Från och med fredag serverar staden dagligen en varm måltid till bostadslösa.

Havis Amanda ska få sin mössa också i år, men inte i traditionsenligt vimmel i Esplanadparken. Det är ett exempel på hur också valborgsfirandet förändras i undantagsförhållandena som bland annat förbjuder att fler än tio personer samlas på en plats.

– Det är Konstuniversitets studentkår som lägger på mössan, men det sker på ett virtuellt sätt i ett virtuellt Helsingfors, sade borgmästaren Jan Vapaavuori i sitt webbsända tal till stadsborna på torsdagen.

Mössnedläggningen är det första programnumret i stadens valborgsfirande som sänds på webbplatsen Helsinkikanava på valborgsmässoafton med start klockan 17.45. All fysisk samvaro uteblir på offentliga platser och därmed gör folk följaktligen klokt i att skrinlägga alla planer på förstamajpicknick i stadens parker.

– Det är viktigt att följa myndigheternas anvisningar också under valborg. I huvudsak lönar det sig att fira hemma, säger Vapaavuori som utlovar ett digert virtuellt program med flera artister på valborgsmässoafton och första maj.

Vapaavuori rekommenderar att man beställer förstamajlunch som hämtmat från någon av de restauranger som satsar på detta.

Också Helsingfors universitets studentkår påminner om att det inte är tryggt att fira valborg i parkerna, utan rekommenderar och erbjuder också digital underhållning och social samvaro på distans.

Försiktighetsåtgärderna är extra viktiga eftersom Helsingfors ligger sämst till i hela landet i coronastatistiken och epidemin inte är avblåst. Drygt 60 procent av dödsfallen och 40 procent av alla bekräftade fall av covid-19 i Finland har registrerats i Helsingfors. Två tredjedelar av dödsfallen i Helsingfors har inträffat på äldreboenden eller vårdhem.

Vapaavuori konstaterar att restriktionerna är nödvändiga, men att de också är tunga och slår hårt mot många, i synnerhet mot redan utsatta grupper. Till de mest utsatta hör bostadslösa, och här räcker staden ut en hjälpande hand.

Från och med fredag serveras en varm måltid dagligen till bostadslösa. Staden reserverar nästa 400 måltider om dagen och delar ut dem på nio ställen, bland annat på dagcentret för papperslösa i Östra centrum, på dagcentret Hirundo och på ungdomscentret Nuoli i Vallgård. Därtill patrullerar socialarbetare på gatorna utrustade med matpaket som de kan räcka över till behövande.

Mathjälpen ordnas som ett samarbete mellan Helsingfors stad, Helsingfors diakonissanstalt, Blåbandsstiftelsen och föreningen Vailla vakinaista asuntoa.

Läs också:

Virtuell kröning av Havis Amanda - Kära traditioner kräver nytänk i undantagsförhållanden

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning