Virtuell kröning av Havis Amanda i år

I år kommer Havis Amanda att få mössan virtuellt. Bild: HBL/Arkiv/Cata Portin

I år kommer Havis Amanda-statyn att krönas virtuellt med studentmössan. – Med det här nya sättet vill vi påminna om att det fortfarande inte är tryggt att samlas i stora skaror, säger Konstuniversitetets studentkårs ordförande Sofia Charifi.

Enligt en gammal tradition förses Havis Amanda på valborgsmässoafton med studentmössa under stort ståhej och i närvaro av festglada studenter. I år kommer kröningen att ske virtuellt genom Konstuniversitetets studentkår på adressen www.burst.fi den 30.4 med start klockan 17.45.

– Kröningen av Havis Amanda är en av Helsingfors populäraste valborgstraditioner. Det är fint att man hittat på ett nytt sätt att kröna Havis Amanda i år. Jag hoppas att kröningen också i år bringar stadsborna glädje, säger borgmästare Jan Vapaavuori.

Genom den virtuella kröningen av Havis Amanda vill studentkåren vid Konstuniversitetet påminna oss om ett tryggt valborgsfirande i undantagsförhållanden.

– Med det här nya sättet vill vi påminna om att det fortfarande inte är tryggt att samlas i stora skaror och att kära traditioner kräver nytänk i undantagsförhållanden. Vi hoppas att man i stället för att ta sig till Helsingfors centrum eller Ulrikasborg följer med kröningen på nätet och höjer en skål hemma, säger Konstuniversitetets studentkårs ordförande Sofia Charifi.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning