Virtuell cykling en succé för isolerade proffs

Niki Birling har ett träningsrum tillägnat cyklingen. Bild: Hanna Humaljoki

Virtuell cykling är rykande hett under coronapandemin.

I helgen tog belgaren Greg Van Avermaet slutligen en efterlängtad seger i legendariska Ronde van Vlaanderen – virtuellt. Tretton proffscyklister deltog i en virtuell simulation av de sista 30 kilometerna i det klassiska endagsloppet.

Tävlingen väckte stor uppmärksamhet, men virtuell cykling i sig är ingenting nytt. Men det är nytt att också proffsen tävlar på allvar virtuellt – coronapandemin har tvingat internationella cykelunionen UCI att avlysa alla tävlingar fram till juni.

– Tävlingen hade ju en väldigt hög nivå. Van Avermaet körde med 450 watt i 45 minuter, så killarna har kört helt för fullt, säger IBD Cycling-cyklisten Niki Birling.

Förenklad simulation

Så här fungerar det: deltagarna cyklar på en smart trainer, som är uppkopplad till nätet med Bluetooth eller ANT+. De använder sina egna cyklar, men bakhjulet är fäst vid trainern. Trainern simulerar den virtuella terrängen och mäter hur mycket kraft deltagarna producerar. Eftersom tävlingen avgörs virtuellt, kan deltagarna bokstavligen cykla hemma i vardagsrummet. I virtuella Ronde van Vlaanderen användes plattformen Bkool, men Zwift och Fulgaz är andra plattformar som används för virtuell cykling.

– De virtuella tävlingarna simulerar riktiga tävlingar, men de ger en lite förenklad bild av verkligheten. Det är lite annorlunda dynamik, säger Niki Birling.

Ett spel

I helgen ordnade också Zwift en högklassig virtuell tävling, där bland annat stjärncyklisten Mathieu van der Poel och några av hans lagkamrater i proffsstallet Alpecin-Fenix deltog. Men ingen av dem var topp 10, utan i stället gick segern till proffstriathleten Lionel Sanders.

– Sanders har använt Zwift en hel del. Zwift är lite som ett spel. Det krävs att man behärskar spelet, säger Birling.

– De virtuella tävlingarna är ofta bara en timme fullt ös. Proffsen har inte heller någon nytta av sin enorma uthållighet.

Annorlunda luftmotstånd

I cykling behövs skicklighet, mod och en förmåga att kunna undvika olyckor. Men de egenskaperna är inte värda någonting i virtuell cykling. Luftmotståndet är också annorlunda än i verkligheten. Det går att ligga bakom andra för att få draghjälp, men vinddraget avtar inte gradvis när avståndet ökar, utan försvinner totalt om avståndet blir för stort.

– I verkligheten är det stor skillnad om man ligger bakom en annan cyklist, eller om man ligger mitt i en klunga med hundra cyklister. Nästan vilken motionär som helst skulle kunna ligga i huvudklungan i Tour de France när det är flackt. I Zwift tar vinddraget slut direkt när det uppstår en liten lucka. Det finns inga nyansskillnader, säger Birling.

Så här såg det ut när proffsen tävlade om segern i virtuella Ronde van Vlaanderen. Bild:

– Samtidigt kan det bli mer spännande, för det uppstår lättare luckor. Huvudklungan kan plötsligt splittras på hälften, vilket aldrig händer i verkligheten, om det inte är hård sidovind eller en tung uppförsbacke.

Lätt att fuska

UCI och Zwift har redan kommit överens om att ordna VM i virtuell cykling 2020. Storbritannien ordnade redan nationella mästerskap i virtuell cykling förra året.

Vinnaren Cam Jeffers blev dock diskad. Ironiskt nog fuskade han inte i själva tävlingen, men han fuskade tidigare för att förtjäna den eftertraktade Tron-cykeln, som är lite snabbare än de flesta andra virtuella cyklarna som syns på skärmen. Precis, som i alla videospel går det att få bonusar om du spelar tillräckligt länge. Låter inte så seriöst? Kanske inte.

– Jag kan inte ta virtuell cykling så allvarligt ännu. Det är alldeles för lätt att fuska. Det återstår ännu mycket jobb, säger Niki Birling.

Om man inte är så seriös, finns det tävlingar för alla olika nivåer i Zwift. I de största loppen har det varit tusentals deltagare.

– Det är ett lätt sätt att tävla, tryggt och tidseffektivt, säger Niki Birling.

Träningsrundor virtuellt

Det går också lätt att ordna träningsrundor tillsammans med kompisarna. Eller ansluta sig till en arrangerad träningsrunda. Fullständigt tryggt under coronatiderna med social distansering. I många länder är det inte bara ett alternativ, utan det enda alternativet för att cykla en träningsrunda.

– De virtuella träningsrundorna fungerar behändigt. Under vardagskvällarna går det att träna med kompisar runtom i Finland eller utomlands – oberoende av corona kan det vara svårt att få tidtabellerna att passa annars. Det är alltid mera motiverande att träna med en grupp, säger Niki Birling.

Talangscouting

Zwift har också blivit ett verktyg för talangscouting. Damproffsstallet Canyon-SRAM har rekryterat nya förmågor via Zwift. Exempelvis skrev Jessica Pratt sitt första proffskontrakt efter att ha vunnit Canyon-SRAM:s akademiprogram.

– Det är verkligen en jämlik plattform i det avseendet. Man behöver inte vara medlem i ett stall eller ha bra kontakter, utan man kan visa vad man går för hemifrån, säger Birling.

Förra året vann Birling bland annat etapploppet Tavastia 3 days och var trea i Kankaanpään etappiajot. Du kan kolla in hans Zwifttips på hans Youtubekanal här (på finska).

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning