Virtuell bostadsförmedlare får investering

Blok-teamet från vänster chefsutvecklare Samu Hautala, marknadsföringsdirektör Olli Gunst, vd Rudi Skogman, kundtjänstdirektör Kimi Miettinen och teknologidirektör Juha Jokela. Bild: Blok

Banken Evlis medgrundare och huvudägare Henrik Andersin är en av dem som går in som investerare i uppstartsföretaget Blok. Företaget har utvecklat en virtuell bostadsförmedlingstjänst med hjälp av automation och artificiell intelligens.

Bland övriga investerare i Bloks andra investeringsrunda finns den tidigare Supercell-direktören Erlend Christoffersen. Blok offentliggör inte investeringens storlek, men marknadsföringsdirektör Olli Gunst säger att det handlar om en summa som är betydande för företaget och dess verksamhet.

Bloks affärsidé är att ta in automation och artificiell intelligens i bostadshandeln och på det sättet få ner förmedlingsarvodena jämfört med traditionella bostadsförmedlare. Målet är att de närmaste åren ta sig in på bostadsmarknaden i hela Norden och som första aktör erbjuda en helt automatiserad bostadsförmedlingstjänst. Än så länge kräver en bostadsaffär via Blok ett besök hos banken, men företaget räknar med att man inom de närmaste åren kan göra bostadsaffärer helt och hållet via nätet.

– Vi tror att den första helt digitaliserade bostadsaffären är möjlig i Finland 2019. Digitaliserad handel i kombination med virtual reality-bostadsvisning, samt den genomskinlighet som kontrakt baserade på blockkedjeteknik erbjuder, kommer att revolutionera bostadsförmedlingsbranschen, säger vd Rudi Skogman.

I september fick Blok uppmärksamhet i tidskriften Wired genom en placering på tidskriftens Europe's Hottest 100 Startups -lista. Företaget är också med i regeringens spetsprojekt KIRA-digi, vars mål är att stödja företagsverksamhet och nya innovationer inom fastighets- och byggbranchen.

Bakom Blok står Hanken-alumnerna Rudi Skogman (vd) och Olli Gunst samt Samu Hautala, Kimi Miettinen och Juha Jokela.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning