Virolainen svors in och Mykkänen tog över

Anne-Mari Virolainen (Saml) och Kai Mykkänen (Saml) ny inrikesminister. Bild: Ari Sundberg/SPT

En tragisk händelse men ingenting en minister kan kommentera, säger nya inrikesministern om mordet på den utvisade irakiern.

Ärendet har behandlats i alla de instanser som har hand om asylärenden och en politiker kan inte uttala sig om ett enskilt fall.

Den slutsatsen drar nytillträdda inrikesministern Kai Mykkänen (Saml) då han får frågan huruvida mordet på den från Finland utvisade irakiern kan påverka regeringens asylpolitik.

Det var Yle som på måndagen rapporterade om ett fall med en irakisk man som utvisades i november. Han mördades tre veckor senare på en gata i Bagdad.

– Grunden för internationellt skydd baserar sig på att det finns skäl att anta att det på området dit man blir avvisad kan förekomma förföljelse av personen. I detta fall var bedömningen den att det inte fanns tillräckliga skäl. Allt det andra som sedan händer där är tragiskt, säger Mykkänen.

Mykkänen uttalade sig på måndagen då han och den nytillträdda utrikeshandels- och biståndsministern Anne-Mari Virolainen (Saml) träffade pressen.

Virolainen tar över Mykkänens tidigare ministerportfölj då han tar över efter Paula Risikko (Saml) som valdes till riksdagens talman förra veckan.

– Jag kommer inte att vara någon soloåkare, jag litar på att mina företrädare gjort ett gott arbete, säger Virolainen.

Varken Virolainen eller Mykkänen ser några problem i det fortsatta regeringsarbetet trots de starka reaktioner som följde på familje- och omsorgsminister Annika Saarikkos (C) meddelande i förra veckan om att hon stoppar beredningen av familjeledighetsreformen.

– Vi har som nationell styrka en förmåga att kompromissa, säger Virolainen.

– Det är hälsosamt att skillnader i värderingar blir tydliga och att partierna har olika åsikter, säger Mykkänen.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning