Virkat glädjebudskap

Yubẽ bushka. Ernesto Netos största installation har formen av en boaorms huvud. Bild: Petri Virtanen

Det heliga är inget upphöjt i Ernesto Netos konst. Vi befinner oss mitt i det.

Ernesto Neto

Boa. Kiasma. Till 4.9.2016.

Under inverkan av drogen ayahuasca upplevde Ernesto Neto en transformation – en insikt om att det heliga och glädjen finns överallt – och nu vill han få oss att uppleva detsamma. Genom sin konst, utan någon kraftfull drog. Det är lite knepigt. Riktigt så effektiv är konsten inte.

När man lyssnar på honom ser man i första hand en frälst man som missionerar, men inte om något nytt. Det lite speciella är att budskapet om att allt är ett presenteras i virkad form.

Vill man uttrycka samband mellan allt levande är virkning förvisso inget långsökt val. Man får verket att hänga ihop med hjälp av öglor, och formerna kan växa relativt fritt. Inne i ett helande hus får man en känsla av vara omgiven av växtlighet. Ljuset silar in på ett liknande sätt. Naturen är nära.

Glädje uttrycker de färggranna verken också väl. Men om man jämför med Netos tidigare verk kan man konstatera att något sakralt, som fanns inbyggt i en sinnrik lek med former, försvann i och med den andliga upplevelsen. Han får en vision, och det han gör börjar påminna om mormödrars filtar.

Bomullen fransar sig, mattorna som man får gå på blir tillplattade. Jag stirrar på det nötta och aningen sjabbiga materialet jag sitter på, och begrundar idén om att allt är heligt. Nu börjar det faktiskt hända något.

Det är ingen extraordinär upplevelse. Heligheten är inget upphöjt, utan något synnerligen handgripligt. Den tar formen av en hyllning uttryckligen till allt det vanliga som finns omkring oss. Att allt är ett – det handlar inte nödvändigtvis om människan och den storslagna naturen, utan också om bomull som vävts, färgats, rivits till remsor som virkats och knutits, och som vi sitter och går på. Boans huvud slutar vara ett objekt, ett förevisat konstverk, och är helt enkelt den plats där jag befinner mig.

Heligheten som tittar fram är något mycket litet och enkelt.

I skuggan av kristendomen lyser Ernesto Netos verk lite extra. På pressvisningen kritiserar han den kristna kulturens tendens att göra konst av lidande. Han säger att bilden av Jesus på korset egentligen handlar om dem som dödade Jesus och påpekar att det inte är kärlek som förmedlas.

Ormen är en god kraft i hans verk, en andlig guide, som hör till Huni kuin-folkets tradition. Men han ser också bibelns orm som positiv.

– Utan förvisningen ur paradiset skulle vi inte vara här, säger Neto.

Synnöve Rabb Konstredaktör

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning