Virginia utropar nödtillstånd inför stormen Michael – sju dödsoffer i USA

Stor förödelse i Mexico Beach, nära där "Michaels" öga drog in över land i Florida tidigare i veckan. Bild: TT-AFP/Gerald Herbert

Virginia har utropat nödtillstånd när nu ovädret Michael drar in över delstaten söderifrån. Drygt tio dödsfall i Centralamerika och sju i USA skylls på orkanen.

Vindarna har mojnat till knapp stormstyrka, men regnet vräker ner över områden som redan tidigare under orkansäsongen fått mycket nederbörd.

Flera samhällen i nordvästra Florida, där Michael slog till när vindarna var som starkast, beskrivs som i det närmaste totalförstörda.

Michael har lugnat ner sig från orkan till tropisk storm, men har kostat människoliv även i USA. Sju personer har omkommit i Florida, Georgia och North Carolina.

Efter att tidigare ha dödat minst ett tiotal personer i Centralamerika bekräftades det första dödsfallet i orkanen i Nordamerika då en man omkom när ett träd blåste ner över ett hus i norra Florida. Senare inträffade nästa dödsfall när Michael passerade Georgia. Ett barn dödades när bråte föll över ett hus i Seminole County i delstaten, rapporterar CNN. Flera av dödsoffren har träffats av nedfallna träd, skriver nyhetsbyrån Reuters.

När ovädret nådde USA, i gränstrakterna Alabama-Florida-Georgia, var Michael ett tag uppe i styrka fyra på den femgradiga orkanskalan. AFP rapporterar att Michael därmed var det ett av de värsta ovädren i USA sedan 1969. Enda gången som lika höga vindhastigheter uppmätts i USA var vid stormar 1969 och 1935.

Som bombnedslag

Invånarna i den lilla staden Panama City i norra Florida fick uppleva orkanens fulla kraft. Vid åttatiden finsk tid drog Michael in med kraftiga vindar, störtfloder och häftiga skyfall, för att sedan fortsätta norrut. En lokal politiker säger till CNN att "det ser ut som att det smällt en bomb i varje kvarter" i staden.

Vindarna var så starka att ett godståg spårade ur och blåstes av spåret.

– Det var förmodligen en av de mest imponerande uppvisningarna av vindstyrkor som jag någonsin sett efter en orkan, säger fotografen Mike Theiss till CNN.

Skadade har förts till delstatens huvudstad Tallahassee för att få sjukhusvård, och röjningsarbetet kommer att bli omfattande.

Många evakuerade

Stora evakueringar hade genomförts inför ovädret, så rapporterna från många håll är ännu knapphändiga om hur utbredda de materiella skadorna är.

I försvagat skick fortsatte Michael in över South och North Carolina – som knappt hunnit städa upp efter orkanen Florence nyligen.

När den sedan kommer ut över Atlanten igen kan Michael åter stärkas, bedömer USA:s orkancenter NHC. Men bara tillfälligt. Väl framme vid de brittiska öarna i nästa vecka kommer det att vara en skugga av sitt forna jag.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39