Viraali ett vågat projekt för debuterande bröder

Bakom filmen Viraali finns de finlandssvenska bröderna Peter och Thomas Laine. När filmen har premiär på fredag är det slutet på ett treårigt, intensivt projekt.

Thomas Laine ansvarar för filmens produktion, regi och manuskript medan Peter Laine har fotograferat. Viraali är fråga om brödernas första långfilm. Idén till filmen föddes för tre år sedan. Börderna har tidigare gjort kortfilm, musikvideon och reklamfilmer.

– Drömmen om att göra en långfilm blev starkare efter att vi gjort kortfilm. Vi konstaterade tillsammans att om drömmen ska gå i uppfyllelse så måste vi våga göra en långfilm. Vi insåg i ett tidigt skede att vi måste klara av att producera filmen själv utan konventionellt filmstöd, säger Thomas Laine.

Viraali är en film med fyra berättelser som binds ihop. Filmen handlar om hur nätverk skapas i livet. Filmen tar upp teman som till exempel hur globaliseringen påverkar oss och hur sjukdomar påverkar kroppen.

– Vi insåg att vi måste ha en story som går att producera i vår omgivning. Vi har velat fånga vår nutid som en tidsskildring, säger Thomas Laine.

I filmen medverkar namn som Karri "Paleface" Miettinen, Saga Sarkola, Visa Sarparanta och Roope Salminen.

– Paleface kom in i ett senare skede efter att en skådespelare som var tänkt för rollen backade ur. Han tände direkt på idén och han har ju också en bakgrund som skådespelare på teater. De svåraste var Saga Sarkolas roll som klaffade i produktionens elfte timme, säger Thomas Laine.

I filmen medverkar också amatörskådespelare. Med amatörskådespelare måste man noggrant överväga hur rollerna passade in till deras karaktär.

– Att jobba med amatörskådespelare kräver coachning och disciplin. Det krävs grundliga förberedelser och sedan när man väl står framför kameran så måste man glömma vad man föreberett och låta prestationen komma reflexmässigt och leva sig in i stunden. Det krävdes många övningar, säger Thomas Laine.

När bröderna Laines första långfilm får sin premiär på fredag är det för tidigt att uttala sig om följande projekt på vita duken.

– Det finns alltid idéer, men vi får se hur det blir. Jag måste slutföra mina arkitektstudier. Ett mål med den här filmen har varit att ha en grund för att i framtiden kunna ansöka om stöd för nya projekt, säger Thomas Laine.

– Jag skulle gärna filmfotografera i framtiden, men jag måste få min avhandling på Hanken gjord. Jag skulle gärna satsa ordentligt på filmfotografi. I Viraali deltog jag också i produktionen och det drabbade det konstnärliga, säger Peter Laine.