Violinisten Malin Broman tar över Mellersta Österbottens kammarorkester

Malin Broman tillträder som konstnärlig ledare för Mellersta Österbottens kammarorkester i september 2019. Bild: Bo Söderström

Svenska violinisten Malin Broman har utsetts till ny konstnärlig ledare för Mellersta Österbottens kammarorkester.

Broman efterträder dirigenten Sakari Oramo, som i våras meddelade att han skulle sluta som konstnärlig ledare sommaren 2019. Bromans kontrakt är treårigt.

Malin Broman fungerar för tillfället som första konsertmästare i Sveriges Radios Symfoniorkester och konstnärlig ledare för kammarorkestern Musica vitae. Broman är känd som en aktiv kammarmusiker och är grundande medlem i Kungsbacka-pianotrion och Stockholm Syndrome Ensemble. Hon är också internationellt efterfrågad gästande som konsertmästare och violinist-orkesterledare. I denna roll har hon gästat bland annat London Symphony Orchestra, Chamber Orchestra of Europe och Mahler Chamber Orchestra.

Malin Broman har också setts som kammarmusiker på Vår festival i Träskända, Åbo musikfestspel, Korsdrag-festivalen på Ateneum och som solist med Wegelius kammarstråkar.

Broman kommenterar valet i ett pressmeddelande: "Jag ser fram emot att få fortsätta arbeta långsiktigt med denna fina orkester, som jag redan hunnit bekanta mig med under några år. Jag väntar på denna treårsperiod full av nyfikenhet och inspiration".

Också avgående konstnärliga ledaren Sakari Oramo är nöjd med valet och beskriver Broman som en lysande musiker, som antas ha mycket att tillföra orkestern.

Malin Broman gästar Mellersta Österbottens kammarorkester som violinist-orkesterledare nästa gång i mars 2019 och hennes egentliga period som konstnärlig ledare inleds i september 2019.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning