Vintersemestern närmar sig – så här ser coronavirusläget ut

Institutet för hälsa och välfärd (THL) uppmanar resenärer att hålla sig ajour med myndighetskommunikationen. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL) finns det för närvarande 45 200 konstaterade fall av sjukdomen covid-19 som orsakas av det nya coronaviruset.

Av sjukdomsfallen finns 99 procent i det område i Fastlandskina där man utlyst en epidemi. 435 fall har konstaterats i andra länder. En stor del av fallen har ett samband med vistelse i epidemiområdet.

Särskilt i Kina förväntas sjukdomsfallen fortsätta att öka, och det finns en risk för att epidemin sprider sig till andra länder.

– Utanför epidemiområdet är smittorisken för närvarande liten för enskilda resenärer. Det kan vara svårt att bedöma risken att insjukna under semesterresan, då man samtidigt på olika håll pratar om risken för att epidemin sprids till andra länder, säger THL:s överläkare Taneli Puumalainen i ett pressmeddelande.

Smittorisken har trots allt ökat inom Fastlandskina, särskilt i provinsen Hubei. Åtgärder för att bekämpa epidemin kan även påverka researrangemang och tillgängligheten för tjänster, särskilt i asiatiska länder.

– Epidemin som orsakats av det nya coronaviruset kan orsaka oro och osäkerhet hos många finländare. Läget förändras snabbt och informationen från många olika håll kan för sin del göra det svårare att planera eventuella resor. Jag rekommenderar att man följer med myndighetskommunikationen, säger Puumalainen.

Utrikesministeriet rekommenderar att man undviker alla resor till provinsen Hubei och onödiga resor till Fastlandskina. Det rekommenderas att göra en reseanmälan för alla utlandsresor.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning