Vinterns vargjakt stoppad i Sverige – vargstammen minskar och illegalt dödande misstänks

I Sverige har vargstammen minskat och chefen för viltförvaltningen på Naturvårdsverket, Marcus Öhman, misstänker att ett illegalt dödande pågår. Bild: TT-NTB/Junge Heiko

I Finland växer vargstammen. I Sverige har den däremot blivit så liten att Naturvårdsverket sätter stopp för vargjakten i vinter.

Den svenska vargstammen har minskat de senaste tre åren och det finns inte längre något utrymme för licensjakt om man har för avsikt att bevara vargstammen i landet. Enligt den senaste inventeringen finns det nu 305 vargindivider i landet. Högsta förvaltningsdomstolen slog i en dom 2016 fast att det behövs minst 300 vargar för att vargen i Sverige ska kunna bevaras.

– När vi nu har så få vargar som vi har så finns det inte utrymme för någon licensjakt. Vi anpassar oss efter de nya förutsättningar som en i nuläget minskande vargstam innebär, säger Marcus Öhman, chef för viltförvaltningen på Naturvårdsverket.

Naturresursinstitutet i Finland meddelade tidigare i veckan resultatet av sin inventering. Vargbeståndet i Finland beräknas till 165–190 individer vilket är 5–10 procent fler än i mars i fjol.

I Sverige har vargstammen minskat de tre senaste åren, och bara det senaste året med 14 procent.

– Vi ser en kraftigt nedåtgående trend, och det är mycket oroande, säger Marcus Öhman.

Varför minskar vargen?

– Man får ställa frågan om det är ett illegalt dödande som pågår. Speciellt i Dalarna och norra Värmland borde det finnas fler vargar av naturliga orsaker än vad det gör.

Rättsliga turer

Vargjakten har under de senaste åren varit kontroversiell i Sverige. Frågan har prövats i olika rättinstanser där motståndare försökt stoppa jakten. När tillstånden väl har getts har det på flera platser ute i skogarna funnits aktivister som protesterat. Jägarorganisationer har å andra sidan överklagat tillstånden och hävdat att tilldelningen varit för liten.

Naturvårdsverket beslut påverkar inte de svenska länsstyrelsernas möjlighet att besluta om skyddsjakt på varg, till exempel för att förebygga vargattacker på tamdjur.

I Finland är vargen fridlyst, men jakt med stöd av dispens är möjlig. Det är Finlands viltcentral som behandlar ansökningarna.

Det kommer inte att bli någon vargjakt i vinter. Arkivbild. Bild: TT-NTB/Skolt Henrik

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning