Vintern har kopplat greppet – nu styr första isbrytaren mot Bottenviken

Isbrytaren Otso är byggd 1986 på Wärtsiläs varv i Helsingfors. Bild: Arctia Ab

Tills vidare är isläget lätt, men överlag förutspås vintern bli normal. På juldagen startar isbrytaren Otso mot Bottenviken.

Isbrytaren Otso kastar loss och styr från Helsingfors mot Bottenviken på juldagen, meddelar Trafikverket. Otso är den första isbrytaren att träda i tjänst i vinter.

Tills vidare har isläget varit lätt, men Trafikverket förutspår en helt vanlig vinter ur isbrytarperspektiv. Mera klarhet väntas i mitten av januari.

Otso kommer inledningsvis att röra sig mellan Uleåborg, Kemi och Torneå. Isbrytaren väntas assistera fartyg så fort den kommer på plats.

Arctia Ab har sex traditionella och två moderna isbrytare på havsområdet. Dessutom används Alfons Håkans-rederiets Zeus.

På Saimen bryts isen av Alfons Håkans fartyg Iso-Pukki och Protector samt Rauma Cata-rederiets Meteor.

Isbrytarnas rörelser och isläget kan följas med på webbplatsen www.baltice.org.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning