Vinterkriget fick minnesmärke i stål

Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Det nationella minnesmärket över vinterkriget avtäcktes på torsdagskvällen, exakt 78 år efter vinterkrigets utbrott. Nu reser sig soldatstatyn mot himlen på Kaserntorget i Helsingfors.

Minnesmärket Ljusbringaren har skapats av skulptören Pekka Kauhanen, som vann skulpturtävlingen som utlystes 2013. Kauhanen vann tävlingen med sin över tio meter höga soldat som står på en jordglob, som innehåller över hundra bilder från vinterkriget.

Egentligen skulle minnesmärket, som är gjort i stål, ha avtäckts redan till 75-årsminnet av krigsslutet, men blev klart nu, lagom till Finlands 100-årsfirande.

President Martti Ahtisaari är projektets beskyddare och tände belysningen i statyn i närvaro av bland andra krigsveteraner och presidenterna Tarja Halonen och Sauli Niinistö.

Minnesmärket, som kostade 1,4 miljoner euro, har finansierats av staten, Helsingfors stad och genom en insamling.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46