Vinterdäckstiden är över för i år – polisen börjar bötfälla nästa vecka

Nu är det dags att plocka fram sommardäcken. Bild: Kristoffer Åberg

Officiellt skulle vinterdäcken vara utbytta redan den 9 april men på grund av vintrigt väglag var det tillåtet att fortsätta köra med dubbdäck. Men nu ska vinterdäcken bort.

Nu när snön har smält och vädret blivit varmare finns inte längre lagliga grunder för att använda vinterdäck i landets södra delar. Trots detta stöter Helsingforspolisen dagligen på bilister som ännu inte bytt ut sina vinterdäck.

– Vi är överraskade av mängden bilister som fortsättningsvis har dubbdäck på sina fordon. Det lönar sig för chaufförerna att veta att däcken av säkerhetsskäl ska vara passande för den rådande väderleken. Vinterdäck har bra grepp på is men på torr asfalt förlänger de bromssträckan. Dubbarna kan också slungas i väg, säger kommissarie Anne Hiltunen från Helsingforspolisen.

Hittills har polisen delat ut varningar till bilister som ännu använder vinterdäck men från och med nästa vecka börjar polisen skriva ut böter i Helsingfors.

– I samband med däckbytet lönar det sig också att granska däckens skick. Sommardäck ska enligt lagen ha ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter. I vått före är säkerhetsrekommendationen 4 millimeter, säger Hiltunen.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03