Vinter i Grekland

Listan över dem som har fått gyllene visum toppas av kineser, medan ryssarna kommer på andra plats.

Under en månadslång vintervistelse i Kalamata på södra Peloponnesos lade jag och mitt ressällskap märke till ett intressant fenomen: många i vårt bostadsområde gick till närbutiken iklädda morgonrock. Förklaringen är att morgonrocken har blivit ett allroundplagg som man bär ovanpå kläderna hela dagen, för det är ju så kallt inomhus. Centralvärmesystemen står och rostar, eftersom inte ens invånarna i vårt relativt välbärgade bostadsområde har råd att betala för olja. Elen, som kunde driva luftkonditionering och portabla värmeelement, är dyrare än i Finland.

Vi nordbor som är bortskämda med fjärrvärme och tredubbla fönster har svårt att föreställa oss den deprimerande, genomträngande kylan i ett oisolerat sydeuropeiskt hus om vintern. I Grekland, där en tredjedel av dem som har heltidsjobb förtjänar mindre än 400 euro i månaden och där arbetslösheten är 23–28 procent (beroende på hur man räknar) och där en nyföretagare med inkomster på 5 000 euro ska betala hela 75 procent i skatter och sociala avgifter, är det få som har råd att fly undan kylan. Man huttrar sig igenom de kalla vintermånaderna och klär sig i mjuka, lurviga morgonrockar i helsyntet som bara kostar kring tio euro i de billiga kinesiska klädbutikerna.

Gallupar visar att 80 procent av grekerna tror att ekonomin kommer att försämras ytterligare under 2018 jämfört med 2017. Skattetrycket kommer i alla fall att öka (för dem som inte kan smita undan skatterna), medan priserna stiger och pensionerna sänks än en gång, samtidigt som allt flera pensionärer tvingas försörja sina vuxna, arbetslösa barn och deras barn.

Men det finns positiva tecken, främst inom turismen. Enligt den grekiska statsbanken ökade antalet utländska turister i Grekland med 10 procent under januari–september 2017 jämfört med samma period i fjol. Dessutom verkar turisterna äntligen ha insett att Grekland är ett land som kan besökas också utanför de livligaste sommarmånaderna, så säsongen förlängs, vilket är mer än välkommet. Den stora tillväxtpotentialen finns i turister från Ryssland och Kina, av vilka en del till och med är beredda att sätta stora summor på grekiska fastigheter. Grekland delar nämligen ut så kallade "gyllene visum" – uppehållstillstånd och Schengenvisum – till utlänningar som köper tillräckligt dyra hus. Listan över dem som har fått gyllene visum toppas av kineser, medan ryssarna kommer på andra plats, uppger den grekiska investeringsbyrån Enterprise Greece.

I den härdsmälta som den grekiska ekonomin drabbats av är förstås varje tillskott välkommet, men lite synd är det att en stor del av pengarna som kineserna och ryssarna för med sig sannolikt kommer att landa i samma trakter som nästan alla andra utländska pengar: i Aten och på väletablerade turistöar som Santorini, Mykonos och Kreta. Husmödrar och pensionärer i det icke-turistifierade Kalamata kommer nog att få gå omkring och huttra i sina billiga kinesiska morgonrockar i många vintrar till.

Theresa Norrmén ordbrukare som översätter och skriver

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning