Vinnaren tar allt

Republikanernas vanmakt, Demokraternas oro för kaos samt Pentagons svåra läge visar att orsak och verkan inte är ett spel mellan två parter utan fler.

Republikanernas vanmakt, Demokraternas oro för kaos samt Pentagons svåra läge visar att orsak och verkan inte är ett spel mellan två parter utan fler.

Hur kunde man se på situationen med en utomstående blick? Mitt svar bygger på formen som liknar ett kinesiskt lyckobröd: Formen är rund, men vikningen ger ett bakverk som är hjärtformat med ett budskap inuti.

Hjärtats form har uppstått på grund av en republikansk framtoning. Vikningen motsvarar den avgrund som bildats mellan republikaner och demokrater, eller så ser jag det. – Fel släckt, skulle brandmannen säga. Arbete som är inifrån är alltid solitt jämfört med vinning som sköts utifrån, kunde man säga! Pengar ges för arbete, men också för vinning. Det accentueras först senare.

Stora mängder individer hann fatt Republikanernas färdiga positioner och trycket jämnades ut med lån och arbete från bland annat Kina. Samtidigt fångades processerna upp i termer av kunskap. Under 1900-talet sades att know-how fanns i USA och villighet att producera fanns i Kina. Den klyftan grävdes senare upp på nytt i form av nästa generation.

Kunskapen, alltså uppföljning som dokumenterats, gav nytt blod åt också demokrater som kunde ta ny fart med gamla former och tidigare modeller. Det var inte längre bara de förmögna i USA som hade ledarkunskapen.

Trots detta; efterapning krävde och kräver knappt hälften av den tid och den energi som entrepenörskunskap en gång i tiden grävde och gräver fram. Det blev lättare för "whitecollar" samtidigt som "bluecollar" blev ointressant och sydstaternas hjälp kom till nytta. Landet delades i två delar på två plan, vertikalt och horisontellt. Vertikalt visavi kompetens och horisontellt visavi synen på kompetens. Man vill så gärna se sig själv i ett läge som funnits förr. Trovärdighet styr länge även då substansen bleknat.

Med allt detta vill jag säga att Republikanerna inte är populister och att Demokraterna inte är kriminella vilket de olika grupperna färgat samtalen med. De är förvånade och känner sig lurade?

Samma problematik kan uppstå i Europa, men här kallar vi republikaner civiliserade och demokraternas spets ytterhöger. De riktiga populisterna finns enligt mig i avgrunden mellan blocken och de kallar sig brobyggare lika ofta. De lappar situationer som sedan ändå inte håller. Det hör ihop med energi, existentialism och fenomenologi, men vinnaren tar allt.

Chris Kylander, Helsingfors

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Renoverad funkisbostad inspirerar som härligt stadshem

Mer läsning