Vinnare och förlorare

Bild: LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

Att räkna ihop rösterna från alla kommuner är enbart en addition. Men det ger en signal om de politiska opinionerna och har åtminstone en psykologisk betydelse.

På riksplan finns klara segrare och förlorare i söndagens kommunalval. Oppositionen segrade och regeringen förlorade. Jämfört med riksdagsvalet backade regeringen med tio procentenheter och i jämförelse med föregående kommunalval med sex procentenheter.

Men det finns också en klar vinnare och förlorare då man ser på partierna. De gröna gick närmare fyra procentenheter framåt, ungefär lika mycket som Sannfinländarna backade. De är varandras politiska motsats på många plan och det förstärker säkert deras känsla av vinst och förlust.

De grönas resultat var partiets alla tiders bästa. Partiet har blivit ett allmänpolitiskt parti som nu har en stark ställning i de flesta större städer och gör allt fler inbrytningar också på mindre orter. Genom bland annat en lyckad oppositionspolitik riktad mot en värdekonservativ regering har De gröna nu klart distanserat Sannfinländarna och närmat sig de tre traditionellt stora.

Både förloraren och vinnaren står inför ordförandebyten och de nya ledarna har en avgörande roll i partiernas fortsatta riktning.

De grönas nästa ordförande känner vi ännu inte till, men hen har ett läckert läge att förvalta Ville Niinistös arv. Huvuduppgiften för Sannfinländarnas nästa ordförande blir att bryta den nedåtgående trenden. Sannfinländarnas dåliga valresultat kan gynna Jussi Halla-aho då motkandidaten Sampo Terho som medlem i partieliten ses som medskyldig till partiets kräftgång.

Antti Rinne fick inte den start på sin andra period som partiordförande som han hade önskat. På riksplan har bordet varit dukat för SDP då den sittande regeringen har drivit en impopulär politik. Men SDP lyckades åtminstone inte i kommunalvalet skörda några frukter.

Valresultatet utesluter också att han ska offra sig i nästa års presidentval. En kommunalvalsförlust och ett dåligt presidentval med honom själv som kandidat är sämsta tänkbara upptakt för det viktiga riksdagsvalet följande år.

Tommy Westerlund Ledarskribent

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning