Vinna eller försvinna för landslaget: "Vi får inte vara fega"

Linda Sällström har gjort två VM-kvalmål och ligger delad trea i den damallsvenska skytteligan med fyra fullträffar. Bild: SPT/Sebastian Backman

Fågel eller fisk? Himmel eller pannkaka? Landslaget står inför två livsviktiga VM-kvalmatcher.– Det är do or die, säger chefstränaren Anna Signeul.

Österrike: 7 poäng. Finland: 7 poäng. Serbien: 7 poäng.

Tabellsituationen bakom den solklara gruppettan Spanien är minst sagt kittlande inför sommarens hetaste kvalmatcher. Finland möter Österrike hemma på fredag och reser sedan till Serbien. Om det blir poängtapp i matcherna ser det mörkt ut. Om det blir full pott lever VM-drömmen stark. Fyra av sju grupptvåor går till playoff och det är precis där Finland vill vara då kvalet summeras i september.

Chefstränaren Anna Signeul vet vad som gäller.

– Vi måste vinna och få sex poäng. Det går inte att någon av matcherna slutar oavgjort. Om vi inte får sex poäng blir det jättesvårt för oss att ta oss till VM. Vi måste vara aggressiva från början och positiva i vårt spel. Vi får inte vara fega.

Lätt blir det inte. Österrike EM-debuterade i fjol med buller och bång. Landet överträffade alla förväntningar genom att vinna sin grupp och slå ut giganten Spanien i kvartsfinal.

Anna Signeul vet vad Finland ska förvänta sig mot Österrike: fysiskt spel och en högklassig striker. Bild: SPT/Sebastian Backman

Anfallaren Linda Sällström tycker ändå inte att Österrike är förhandsfavorit.

– Det blir väldigt jämnt och kan gå hur som helst. Det som kommer att avgöra är dagsformen och vilket lag som offrar sig mer och tar de viktiga löpningarna, säger Sällström.

Vad är det som talar för Finlands del? Både Signeul och Sällström säger att truppen sprudlar av självförtroende. Flera spelare har haft anledning att fira de senaste veckorna. Sanni Franssi och Tuija Hyyrynen blev italienska mästare med Juventus, Tia Hälinen avslutade säsongen som tjeckisk mästare med Sparta Prag och i helgen nätade Linda Sällström två gånger för Vittsjö, medan Adelina Engman och Ria Öling hittade rätt för Göteborg respektive Brøndby.

– Efter en sådan uppladdning med klubblaget är jag här med högt självförtroende. Det känns som om formen är på topp, säger Sällström.

Fysiskt lag med spetskompetens

Finland har lagt mycket tid på att scouta Österrike. Signeul beskriver motståndarna som oerhört fysiska.

– De vinner andrabollar och så kommer de, säger Signeul och smäller ihop händerna med kraft.

Hur passar det er?

– Det passar oss ganska bra. Vi ska stå upp fysiskt och så har vi några tekniska spelare som kan spela oss ur pressen. Det krävs att vi har lite intensitet och spelar snabbt.

Österrike står inte bara för tuffa tacklingar och tjuvnyp. I anfallet finns en kvalitetslirare vid namn Nina Burger. Hon var en nyckelspelare i EM i fjol och har följt upp framgången med att göra fyra mål och passa till ett i VM-kvalet.

– Vi måste vara beredda på hennes tempoväxlingar och löpningar. Då hon tar sig in i straffområdet kommer hon som skjuten ur en kanon. Vi får vara fysiska mot henne, säger Signeul.

Då Linda Sällström driver in med bollen i straffområdet gäller det för försvararna att hålla ögonen öppna. Bild: SPT/Sebastian Backman

Förberedelserna inför ödesmatchen har kantats av några motgångar. Viktiga mittfältaren Emmi Alanen är skadad och missar matchen, precis som avstängda försvararen Hyyrynen. Anna Westerlund och Eveliina Summanen har också varit sjuka och tvingats ta det lugnt.

Alanens frånvaro är särskilt oroväckande. Vittsjöspelaren missade också matchen mot Spanien, som slutade i förlust med 0–2, och avbräcket syntes tydligt.

– Det är synd att Alanen är skadad. Hon har varit så duktig för oss så det är klart att det känns då hon inte är med. Nu får andra spelare stiga fram och visa att de vill ha platsen, säger Signeul.

Ska göra slut på måltorkan

Finland inledde kvalet strålande med hemmasegrar över Serbien (1–0) och Israel (4–0) – men efter det har laget haft det kämpigare i offensiven. I bortamatchen mot Israel fick Finland ett tidigt rött kort och fick nöja sig med 0–0. Hemmaförlusten mot Spanien med 0–2 betyder att Finland spelat 215 raka kvalminuter utan att näta.

– Jaha, säger Sällström med ett leende.

Hur ser du på det?

– Det är ingenting som vi tänkt på. Så tack för det här, fortsätter hon med ett stort skratt.

Sällström, som fyller 30 på sommaren, säger att hon vill spela i en till storturnering innan hon hänger upp skorna. Hon är Finlands bästa målskytt i kvalet och känner ett ansvar i de avgörande matcherna.

– Jag gjorde många mål i fjol och det förväntas att jag ska leverera. Forwards ska göra mål och den pressen ska jag kunna ta.

Vittsjöanfallaren är redo för prövningarna.

– Det känns som om vi har en plan som alla tror på. Nu gäller det bara att leverera.

Linda Sällström hör till de mest rutinerade lirarna i landslaget och känner ett ansvar i ödesmatcherna. Bild: SPT/Sebastian Backman

Adelina Engman fick tampas mot fysiska lagkamrater på tisdagens träning. På fredag väntar fler tuffa närkamper. Bild: SPT/Sebastian Backman

Finlands matcher i VM-kvalet:

Finland–Serbien 1–0

Finland–Israel 4–0

Israel–Finland 0–0

Finland–Spanien 0–2

8.6 Finland–Österrike klockan 18 på Tölö fotbollsstadion

12.6 Serbien–Finland

31.8 Spanien–Finland

4.9 Österrike–Finland

Österrikes matcher i VM-kvalet:

Serbien–Österrike 0–4

Österrike–Israel 2–0

Spanien–Österrike 4–0

Österrike–Serbien 1–1

Österrike–Spanien 0–1

8.6: Finland–Österrike klockan 18 på Tölö fotbollsstadion

12.6: Israel–Österrike

4.9: Österrike–Finland

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning