Vingklippt Finland jagar öppningsseger – Lindgren vill se bättre attityd

Ola Lindgren vill att de finländska spelarna visar upp en bättre inställning än i hemmamamcteh mot Danmark. Bild: Leif Weckström

Finland saknar flera av sina största stjärnor då laget ställs mot Schweiz i EM-kvalet i handboll på torsdagen.

Finland inledde EM-kvalet i handboll med två klara förluster i höst. I premiärmatchen mot Nordmakedonien blev det förlust med 24–33 medan hemmamatchen mot regerande världsmästarna Danmark slutade i brakförlust med 22–40.

På torsdagen ställs Finland mot Schweiz som också inlett med två förluster. Men det är inget enkelt motstånd de finländska handbollsherrarna ställs mot. Tvärtom. Schweiz deltog i VM i vintras och är flera klasser starkare än det finländska laget.

Läget blir inte precis lättare av att tränaren Ola Lindgren tvingas klara sig utan några av sina största stjärnor.

Nico Rönnberg har tackat nej till spel på grund av en vristskada och också Oscar Kihlstedt, Miro Koljonen och Mikael Mäkelä saknas i truppen. Alla fyra skulle med stor sannolikhet ha inlett matchen på planen. Nu tvingas Lindgren hitta nya lösningar både framåt och bakåt.

"Det är ett hårt bakslag för oss att vi saknar fyra bra spelare men skador hör till idrotten. Vi måste koncentrera oss på de spelare vi har till vårt förfogande", säger Ola Lindgren i Handbollförbundets pressmeddelande.

Lindgren har valt att plocka in Niki Tuominen, Anthony Hellakoski och Filip Söderlund för att fylla luckorna efter de skadade spelarna.

Lindgren är inte helt nöjd med hur laget presterade i höstens kvalmatcher och efterlyser nu en bättre attityd i laget.

"Jag vill se en bättre inställning och mera kamp på planen. Vi spelade rätt bra mot Nordmakedonien men jag är inte alls nöjd med hur vi spelade mot Danmark", säger han.

"Vi har en svår match framför oss men vi måste kämpa hårt och utnyttja de lägen vi får.

Finland-Schweiz spelas i Vanda med start klockan 18. Matchen spelas utan publik men sänds på Yle Arenan.
Grupp 7:

Finlands matcher:

Nordmakedonien–Finland 33–24

Finland–Danmark 22–40

Danmark 2 2 0 0 71–48 4

Nordmakedonien 2 2 0 0 58–47 4

Schweiz 2 0 0 2 49–56 0

Finland 2 0 0 2 46–73 0

Finlands lag i matchen mot Schweiz:

Målvakter:

Joonas Klama, Bergischer HC, Tyskland, Patrik Roslander, Dicken.

Utespelare:

Fredrik Forss, GrIFK, Max Granlund, Dicken, Robin Granlund, GrIFK, Benjamin Helander, Alingsås HK, SWE, Anthony Hellakoski, GrIFK, Ian Martin, Dicken, Gusten Montonen, Dicken, Robin Sjöman, BK-46, Richard Sundberg, GrIFK, Roni Syrjälä, Cocks, Sebastian Säkkinen, BK-46, Filip Söderlund, Dicken, Teemu Tamminen, Cocks, Niki Tuominen, GrIFK.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning