Viner från Rhône är alltid åtminstone "drickvänliga och bra till mat", oftast mer än så

Rhônedalen sträcker sig ett par hundra kilometer längs floden Rhône i sydöstra Frankrike. Här odlar man mycket syrahdruvor och tillverkar i regel mycket högklassiga viner. Bild: Mostphotos

I veckans vinruta fokuserar vi på det mångsidiga vinområdet Rhône. I dag pratar vi om röda viner från Rhône, kanske tar vi några vita i en kommande artikel.

Rhône är en över åttahundra kilometer lång flod som startar uppe i Schweiz och flyter ned till Medelhavet. Den var en mycket viktig farled och handelsväg redan på romarnas tid. Rhônedalen är ett cirka tvåhundra kilometer långt område runt floden från strax söder om Lyon ner till Avignon i söder. Här hittar vi allt från kraftfulla syrahbaserade viner i prestigefyllda (och dyra!) appellationer som Ermitage i norr till mjukare, mera tillgängliga viner gjorda på druvblandningar i södra Rhône.

Den gemensamma nämnaren är en genomgripande bra kvalitet. Hur kommer det sig? Är det lätt att göra vin i Rhônedalen, är det något speciellt med jordmånen eller är många av vinmakarna där bara otroligt skickliga?

Jag vet inte svaret på frågan, men det händer ytterst sällan att jag helt skulle dissa ett vin från Rhône. Vitsordet landar alltid minst på nivån "bra, drickvänligt, passar till mycket", och ibland mycket mer positiva ord än så.

I Rhône har man gjort viner länge. Den franske påven Clemens V bestämde sig 1309 för att bosätta sig i Avignon. Appellationen Châteauneuf du pape betyder "påvens nya slott" och på flaskorna ser man fortfarande Sankte Pers nycklar och påvens mitra. Påvens vinkonsumtion var betydande, tyvärr till den grad att den skulle bidra till hans död. Han led av svår gikt orsakad av det bly som på den tiden tillsattes i vinet för att göra det sötare och fylligare.

Inget bly längre, men väl ett stort antal olika druvor som odlas och kan ingå i blandningarna. Norra Rhône domineras dock av endruvsviner av syrah.

Värt att nämnas är kanske att syrah och shiraz nog är exakt samma druva, man brukar bara stava den på ett annat sätt när den odlas i Nya Världen. Jag föredrar verkligen den kyliga känslan i en syrah från Rhône framför de shirazviner med alltför låg syra som länge var kännetecknande från bland annat Barossa i Australien, även om även den stilen på senare tid dragits mer mot det europeiska, eleganta.

429967 Chapoutier Les Meysonniers 2017. AOP Crozes-Hermitage, Frankrike

Bild: Alko

Det här är ett vin som av många kan uppfattas som stramt och lite uttorkande i sin smak, och inte alls fylligt trots att det nog är det i min mening. Det finns en hel del tanniner och en slags granitisk kyla i syrahn samt en pepprighet som gör att vinet kräver mat som motstånd.

Det är också ett vin som skulle vinna på att sparas flera år till. Ett fint exempel på en endruvssyrah från Norra Rhône till överkomligt pris. Appellationen Crozes-Hermitage är den förmånligare, lite mer lättillgängliga grannen till Hermitage (stavas även Ermitage) och Chapoutier är ju givetvis en av de mest kända producenterna i Rhône.

Pris: 25,89 euro

I södra Rhone används i tillägg till syrah många andra druvor. Även här stöter man på appellationen Côtes du Rhone, vilket alltså inte bara är en geografisk plats utan kan komma från flera olika ställen. Huvuddruvan här är grenache, men den ackompanjeras oftast syrah och mourvèdre, vilket gett upphov till den kända akronymen "GSM".

451227 Lunar Apogée Côtes du Rhône 20190. Frankrike

Bild: Alko

Ett av mina favoritviner sedan några år. Detta vin odlas biodynamiskt och jag tycker det har ett väldigt rustikt och jordnära uttryck med bra syra. Vingården Domaine de Carabiniers finns nära staden Roquemaure i närheten av Avignon.

Pris: 14,98 euro

443154 Ogier Artesis Côtes du Rhône 2020. Frankrike

Bild: Alko

Detta är en lite lättare Côtes du Rhône med en nästan söt framtoning, men riktigt trevlig. Vinet är smidigt och lättdrucket. Detta är en ny förpackning och nytt namn, torde vara samma vin som tidigare hette Gentilhomme. Även Ogier är en välkänd producent.

Pris: 5,99 euro / 0,375 liter

Vinet finns även i helflaska i årgång 2019 (produktnummer 919398, pris 13,99 euro) samt som lådvin 3 liter (produktnummer 924628, pris 37,99 euro).

Det finns givetvis många fler fina appellationer att ta upp, men de ovanstående är en bra inkörsport för att lära känna norra och södra Rhône.

Linda Nylund-Snellman

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning