De evakuerade i Pyhäranta får återvända – branden börjar äntligen vara under kontroll

Den stora skogsbranden i Pyhäranta är för tillfället under kontroll, meddelade räddningsverket strax innan klockan 13 på fredagseftermiddagen. 16-tiden ger myndigheterna de evakuerade lov att återvända till sina hem.

– På brandområdet i Pyhäranta finns det för tillfället inget behov av evakuering. De boende kan alltså återvända till sina hus och stugor, skriver Egentliga Finlands räddningsverk i ett pressmeddelande klockan 16 på fredagen.

Släcknings- och röjningsarbetet pågår fortfarande och underlättas av regnet. På räddningsverket är man dock beredda på utmaningar såsom förändringar i vädret.

På fredagen beställde räddningspersonalen även grävmaskiner för att gräva upp brandhärdar, vilket verkar ha gett resultat.

Vid 13-tiden meddelade räddningsverket att de äntligen har branden under kontroll, vilket inte betyder att faran är över. Det finns risk för att den blossar upp igen, i synnerhet om blixtar slår ner i området. Det kan ännu ta flera dygn innan den omfattande skogsbranden är släckt.

En del av släckningsarbetet utförs av helikoptrar som vattenbombar eldhärdarna. Bild: SPT/Ari Sundberg

Vinden är en riskfaktor

Vinden orsakade stora problem för släckningsarbetet vid skogsbranden i Pyhäranta på Finlands västkust. Kampen mot lågorna pågick hela natten mellan torsdagen och fredagen.

– Situationen är oroväckande. Släckningsarbetet fortsatte hela natten men vindens riktning är svår att förutspå, vilket gör situationen väldigt besvärlig, säger räddningschef Juha Virto från Egentliga Finlands räddningsverk klockan halv elva på fredagsmorgonen.

Hittills har det blåst nordostlig vind, det vill säga mot havet, men om vinden ändrar riktning är det möjligt att elden sprider sig inåt landet.

Jourhavande meteorolog Tuomo Bergman från Meteorologiska institutet konstaterar att vinden faktiskt ser ut att ändra riktning på lördag. Den svaga nordostliga vinden fortsätter hela fredagen men på lördag börjar det blåsa från nordväst, in mot fastlandet.

Regnskurar på fredagen

Fredagens regnskurar i Pyhärantaområdet kan underlätta släckningsarbetet. Också åska är möjligt, men om naturen blir våt minskar risken för att blixtar orsakar fler skogsbränder.

– Om det regnar kraftigt på eftermiddagen kan fredagens nederbörd i området vara över tio millimeter, säger Bergman.

På lördag finns det ändå risk för att den nordvästliga vinden blåser regnområdet inåt landet och att vädret i Pyhäranta igen blir soligt.

Stor operation

Skogsbranden i Pyhäranta upptäcktes på onsdagen och spred sig snabbt över ett område på tiotals hektar. Polisen och räddningsverket har evakuerat över 50 personer som bor på brandområdet eller nära det.

– För tillfället är vår uppskattning, och det handlar uttryckligen om en uppskattning, att brandområdet är 60-90 hektar stort. Branden är inte under kontroll, säger Virto halv elva på fredagsmorgonen innan han är tvungen att avsluta samtalet för att återgå till släckningsarbetet.

Räddningsverket hade på fredagen 120-130 brandmän på plats i Pyhäranta. Operationen leds av Egentliga Finlands räddningsverk men också enheter från Birkaland, Tavastland, Satakunta och Nyland deltar i släckningsarbetet.

Även Gränsbevakningen och försvarsmakten har deltagit i släckningsarbetet, bland annat med helikoptrar som har vattenbombat de utspridda eldhärdarna.

Tankbil i diket

En tankbil som deltog i släckningsarbetet körde i diket vid fyratiden på fredagsmorgonen i Letala (Laitila) i Egentliga Finland, rapporterar Turun Sanomat. Tankbilen, som tillhörde frivilliga brandkårens i Yläne, måste repareras innan den är i kördugligt skick.

Ingen person kom till skada och polisen kommer att utreda incidenten enligt vanlig praxis.

En omfattande skogs- och markbrand härjar i Santtio i Pyhäranta i Egentliga Finland. Bild: SPT/Ari Sundberg

Bild: Lehtikuva/Roni Lehti

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00